maanantai 11. elokuuta 2008

Kaikkia asioita voi vertailla


Kovin erilaisia asioita ei voi vertailla keskenään, sanotaan nyt, kun rohjetaan asettaa rinnakkain yksityisautoilun edistäminen ja terveydenhoito.

"Näitä asioita ei pidä sotkea toisiinsa", kirjoitti yrittäjä Kari Kivikoski ESS:n mielipidesivulla maanantaina.

Sotkea ei pidäkään, mutta vertailla voi. Kaikkia asioita voi kuntataloudessa vertailla, kun niitä pannaan rinnakkain taloudellisten vaikutustensa osalta. Kun toriparkin rakentaminen maksaisi 15 miljoonaa euroa, niin joka iikka voi halutessaan asettaa kysymyksen, mitä muuta tuolla summalla saisi.

Kivikoski sanoo, että toriparkki olisi investointi tulevaisuuteen. Sen sijaan Kivikoski väheksyy, suorastaan pilkkaa rahankäyttöä sosiaali- ja terveydenhoitoon: "jos kyseinen rahasumma siirretään sosiaali- tai terveyspuolelle, se on nopeasti käytetty, mutta mitä sen jälkeen".

Että mitä sen jälkeen? Kivikoskelle ei näköjään merkitse mitään sosiaalinen ja terveydellinen hyvinvointi. Ei varsinkaan sellainen, mikä saadaan aikaan hänenkin maksamillaan verorahoilla. Kivikosken verorahat pitäisi mieluummin panna johonkin tuottavampaan, ja hoitakoot ihmiset terveyttään omilla rahoillaan niin kuin johtaja Kivikoskikin.

kari.naskinen@gmail.com