tiistai 5. elokuuta 2008

Ajojahdit tuottavat tulosta


Ensin lähti Tarmo Pipatti, nyt Petri Mäkinen (kuvassa). Molemmat joutuivat Lahdessa Kokoomuksen ja muunkin porvarileirin ajojahtien kohteiksi, ja tämän seurauksena jättivät paikkansa.

Ajatusmaailmoiltaan Pipatti ja Mäkinen liikkuvat demareiden oikeassa laidassa, ja Lahdessa SDP:n jäsenkirja on nykyisin rasite.

Pipatti oli dynaamisin kaupunginjohtaja, mitä Lahdessa oli 30 vuoteen ollut. Muutamat hölmöt lausunnot julkisuudessa ja lapsellinen syntymäpäivälahjatoive (moottorikelkka) tekivät kuitenkin Pipatista eräänlaisen pellen, joka oli sallittua julkista riistaa kaikille mustamaalaajille.

Muistan hyvin, miten esimerkiksi tunnetut yritysjohtajat pyysivät minua toistuvasti mollimaan Pipattia, kun olin Uuden Lahden päätoimittajana – ei niin väliä asiasta, kunhan vain jotenkin olisin Pipattia ryöpyttänyt. Kritiikkiä esitinkin, mutta se ei yritysjohtajille riittänyt, koska se ei ollut tarpeeksi härskiä.

Ei Pipatti ilman tätä ajojahtia Lahdesta olisi lähtenyt. Sama koskee Mäkistä.

Kun yht. maist. Petri Mäkinen valittiin Lakesin toimitusjohtajaksi 2003, alkoi kampitus heti. Syynä oli se, että nyt se Pipatti ”alkaa raahata kavereitaan Jyväskylästä Lahteen”.

Mäkisenkin kohdalla taakkaa lisäsivät tehtävienhoidon ulkopuoliset asiat. Siinä missä Pipatti möhli moottorikelkkajutulla ja lausunnollaan radiomastojen väliin suunnitellusta taideteoksesta, siinä Mäkisen riesaksi muodostui liian hyvä pukeutuminen. Ei voitu ymmärtää, että kuntien palkollisena oleva mies pukeutuu arkisinkin mustaan Armani-pukuun ja ajaa hienolla AMG-Mersulla.

Toisaalta kuitenkin yritysjohtajat moittivat minullekin Pipattia siitä, että tämä ei ollut tullut joihinkin yrittäjien tilaisuuksiin riittävän hyvin pukeutuneena, ei edes solmiota.

”Lakesin rahankäyttö on leväperäistä”, väitettiin viimeksi. Kuitenkaan mitään epäselvyyksiä ei ole ollut. Lakesin hallitus ei ole havainnut minkäänlaisia väärinkäytöksiä, ei edes virheitä.

Nimettöminä esiintyneet ”sisäpiiriläiset” ovat kuitenkin pyörittäneet ajojahtirulettiaan väsymättä. Viimeksi pari viikkoa sitten ESS teki ison jutun näiden ”sisäpiiriläisten” antamien ”tietojen” pohjalta. Tiedonantajia oli kaksi – iso juttu lehteen – jutun loppuun kuitenkin pieni maininta siitä, että toinen tiedonantajista sanoutui irti kaikista Lakesin rahankäyttöä ja johtamiskulttuuria koskevista väitteistä.

Yksi syytös on koskenut konsulttiselvityksiin menneitä suuria rahasummia. Tältäkin osin kysymyksessä on kuitenkin vain se kehitys, mikä on käynnissä, kun kuntien henkilöstöjä on vähennetty ja toimintoja ulkoistettu. Lahden kaupunki käyttää vuosittain konsulttipalveluihin noin 500 000 euroa.

kari.naskinen@gmail.com