perjantai 27. kesäkuuta 2008

Toriparkki veronmaksajien rahoilla yrittäjiä varten


Torin alle pitäisi rakentaa valtava parkkiluola, jotta keskustan kauppaliikkeisiin saataisiin lisää ostajia. Kun asiasta ensimmäisiä kertoja puhuttiin, tuotiin esille, että rakentamiskustannuksiin lähtisivät osallistumaan myös yrittäjät ja keskustan kiinteistöyhtiöt. Eivät ole puheitaan pitäneet, mutta tästä huolimatta osa poliitikoista ja varsinkin johtavat virkamiehet ovat toriparkin rakentamisen kannalla - meidän veronmaksajien rahoilla.

Kauhukuviakin on maalattu: jos toriparkkia ei saada, keskusta autioituu, koska kaikki ajavat syrjemmälle marketteihin. Tunnettu lahtelainen jokapaikandiplomi-insinööri Kalevi Tontti kirjoitti lehdissä, että Lahden keskustasta uhkaa tulla "punaisten lyhtyjen" alamaailma. Tarkoitti siis, että jos veronmaksajat eivät pidä huolta yrittäjien hyvinvoinnin maksimoimisesta, Lahden ydinkeskustasta muodostuu huora-, huume- ja viinapaikkojen keskittymä.

Todellisuus on toisenlainen, kuten on nähty kaikkialla maailmassa, Suomessakin. Olkoon tällaisia toriparkkeja tai ei, kaupunkien keskustat ovat joka paikassa ne kaikkein vetovoimaisimmat.

Sitäpaitsi Lahdessa ei parkkitilaongelmaa ole. Ainoa ongelmantapainen on se, että kaikille ei ole ilmaisia parkkipaikkoja. Tästä sain hyvän kuvan, kun toukokuun markkinapäivänä klo 10.30 - 11.30 ajelin ympäri kaupunkia tilannetta tarkastelemassa. Esimerkiksi linja-autoaseman takana olivat 10 tunnin kiekkopysäköintipaikat melkein kaikki täynnä, mutta vapaina oli 16 mittaripaikkaa siinä Jalkarannantien reunassa.

Ei toriparkista kuitenkaan ilmainen tulisi. Siksi sen kohtalo olisi samanlainen kuin nykyisten maksullisten parkkihallien. Siltapuiston pysäköintitalossakin oli markkinapäivänä klo 10.50 niin paljon vapaita paikkoja, etten viitsinyt edes laskea, ehkä sellaiset 50-80.

Jos toriparkki kaikesta huolimatta rakennetaan, sen kustantaminen kuuluu Lahden kauppakamarin, Päijät-Hämeen yrittäjien, Lahden yrittäjien, Lahden keskustaeheytys ry:n ja Lahden liikemiesyhdistyksen jäsenyrityksille sekä keskustan kaupoilta vuokratuloja saaville rikkaille kiinteistöyhtiöille.

kari.naskinen@gmail.com