lauantai 14. kesäkuuta 2008

Virkamiesvaltaa voi vähentää vaaleissa


Lahden kuudesta merkittävimmästä vallankäyttäjästä viisi on virkamiehiä. Tätä mieltä ovat Lahden kaupunginvaltuutetut (ESS 25.5.).


Tilanne on tällainen juuri nyt, kun suurin valtuustoryhmä on Kokoomus ja ylimmät virkamiehet kokoomuslaisia tai ainakin Kokoomuksen mandaateilla. Kun otetaan kaupunginjohtaja, rahoitusjohtaja ja kolme toimialajohtajaa, heistä vain yksi on sosialidemokraatti.

Kun edellinen kaupunginjohtaja Tarmo Pipatti oli demari, toimivat Kokoomus, Kristillisdemokraatit, Keskusta ja Vihreä liitto vastavoimana - virkamiesvalmistelujen ei ollut yhtä helppo mennä läpi kuin tällä hetkellä. Nyt kun kaupunginjohtajana on kokoomuslainen Jyrki Myllyvirta, on vastavoima heikompi.

Kuten Tampereen yliopiston kunnallisoikeuden professori Aimo Ryynänen on sanonut, "päättäjät voivat toki hylätä esityksen tai laittaa sen uuteen valmisteluun, mutta siinä vaiheessa kun asia tuodaan päätettäväksi, juna on jo kulkenut pitkän matkan".


"Virkamiesvalta sotii eurooppalaista demokratianäkemystä vastaan", sanoo Ryynänen.


Demokratia on kuitenkin järjestelmä, millä tähänkin asiaan voi vaikuttaa. Virkamiesvaltaisuus Lahdessa vähenisi, jos SDP nousisi syksyn vaaleissa ohi Kokoomuksen.

¤ ¤ ¤

Erikoista tuossa ESS:n tekemän mielipidekyselyn tuloksessa oli, että virkamiesvallan suuruudesta sanoivat nimenomaan valtuutetut itse. Heidänhän päätösvalta on. Jos kaupunginvaltuutetut ovat sitä mieltä, että virkamiehillä on liikaa valtaa, he voisivat omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen.

Valtuutetut voisivat halutessaan käyttää sitä valtaa, minkä he nyt ovat luovuttaneet johtaville virkamiehille.

Kokoomukselle nykytilanne kuitenkin passaa, ja syy virkamiesten johtamaan Lahteen on sen.

Kun Uusi Lahti (11.6.) pyysi valtuutettuja arvioimaan kaupunginjohtaja Myllyvirran toimintaa tämän ensimmäisenä virkavuotena Lahdessa, kuului yhden nimettömänä pysyneen valtuutetun kiitokset kaupunginjohtajalle: "Myllyvirta on kuorinut taitavasti lähes kaiken vallankäytön itselleen".

Tämä oli siis lausunto, millä valtuutettu kiitteli Myllyvirran toimintaa - valtuutettu on tyytyväinen siihen, että kaupunginjohtaja on kahminut vaaleilla valituilta päättäjiltä valtaa itselleen!

¤ ¤ ¤

Virkamiesten ja valtuutettujen kytköstä hurjempi asia ovat ne kytkökset, mitkä liittyvät vaalirahoitukseen. Monenlaisia muitakin kytköksiä on. Yhden sellaisen muodostaa poliitikkojen jäsenyys vapaamuurareissa. Lahden kaupunginvaltuutetuista ovat vapaamuurareita:

Juhani Honkaniemi (Kok)
Juha Rostedt (Kok)
Reijo Salminen (Kok)
Antti Kalliomaa (Kok, varavaltuutettu)

Lisäksi jo tiedossa olevista kunnallisvaaliehdokkaista ovat vapaamuurareita

Martti K. Lehto (Kok)
Niko Niemi (Kok)
Seppo Pietilä (Kok)

kari.naskinen@gmail.com