keskiviikko 4. kesäkuuta 2008

Yäkerrasta sähköinen viesti tekniselle lautakunnalle

Vaihdoin paperisen Uuden Lahden nykyaikaiseen sähköiseen viestintään. Tässä tätä on vanhanajan lehtimieskin internetin maailmassa.

Tämä on pelin henki nyt. Lahdessakin hammaslääkärit ilmoittavat vapautuvista vastaanottoajoista tekstiviesteillä, leikkauksiin kutsutaan tekstiviesteillä ja talvella kännykkä piippaa, jos kadut ovat tulleet yön aikana liukkaiksi.

Myös päiväkoti- ja koululasten vanhemmat saavat jatkossa tiedot lastensa tekemisistä sähköisessä muodossa. Ei enää tarvitse repussa reissuvihkoja kuljettaa. Iskä saa tiedot suoraan sähköiseen kalenteriinsa.

Viime keskiviikkona oli Lahden teknisellä lautakunnalla suora on line -yhteys Jeesuksen kommunikaattoriin. Tuli astrologinen määräys, että Vuorikadun koulu on annettava Lahden uskonnolliselle koululle, bulvaanina Diakoniasäätiö.

Lahden tunnetusti vahvan luterilais-lestadiolais-helluntalais-adventtilais-metodisti-körttiläissiiven edustajat noudattivat määräystä lautakunnan kokouksessa ja äänin 6-5 voittivat maanpäälliset kilpailijansa.

Maanantaina 9.6. asian käsittelee kaupunginhallitus ja seuraavana maanantaina 16.6. lopullisen ratkaisun tekee kaupunginvaltuusto.

¤¤¤¤¤

Vielä kymmenen vuotta sitten olin varma, että painettu lehti ei koskaan tule häviämään sähköiselle tiedonvälitykselle. Häviämistä on monenlaista, ja kun lehtitalot ovat huomanneet kehityksen sittenkin etenevän jopa ennakoitua kovempaa vauhtia niiden kannalta huonoon suuntaan, ovat lehdet itse lähteneet voimakkaasti panostamaan sähköiseen tiedonvälitykseen.

Tämä onkin ainoa vaihtoehto bisneksen kannalta, koska nuorempien sukupolvien kiinnostus paperilehtiä kohtaan vähenee.

Kun nykyisin kuulee vaikkapa radion päiväuutisista jonkin mielenkiintoisen uutisen ja ottaa asian puheeksi, saa helposti vastauksen: ”Joo, mä luin siitä netistä”.

Kuvaavaa on, että Sanoma-WSOY:n rahasampo Ilta-Sanomat on alkuvuonna kangerrellut paperiversionsa osalta ja heikentänyt yhtiön tulosta. Myös Helsingin Sanomien levikki on laskenut. Vastaavasti paperilehdestä sähköiseen muotoon vaihdettu Taloussanomat on myynyt mainostilaa suunniteltua paremmin.

Hurjia lukuja saatiin myös TNS Gallupin tutkimuksesta, mikä koski mainontaa tammi-maaliskuussa: verkkomainonta kasvoi 30 %, radiomainonta 7 % ja tv-mainonta 6 %, mutta mainonta sanomalehdissä väheni 1,4 %.

Niin kovia lukuja, että ne on pakko noteerata. Etelä-Suomen Sanomatkin on notkeasti kehittänyt sähköistä puoltaan, ja ess.fi-verkkopalvelussa on parhaimmillaan jo 25 000 kävijää vuorokaudessa. Varmaan Uusi Lahtikin on parin vuoden kuluttua luettavissa kokonaan netissä.

¤¤¤

Tämä Mustaa valkoisella –palsta ilmestyy tästedes ilman aikatauluja. Kun aihetta on, ei muuta kuin juttu koneeseen milloin tahansa mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Seksi on piirisarjatasoa

Ensi vuonna maaliskuun jälkipuoliskolla syntyvyys laskee romahdusmaisesti. Jalkapallon EM-kisat nimittäin tekevät ison loven tähän harrastukseen. Suorat lähetykset alkavat joka ilta klo 19 ja 21.45. Ei paljon jää muuhun aikaa.

Toisaalta syntyvyydessä saadaan hurja piikki heti huhtikuussa, koska paineet purkautuvat kisojen jälkeen.

Tästä huolimatta on väärin yleistää ja väittää - englantilaisen tutkimuksen mukaan -, että jalkapallointoilijoista 72 % valitsee mieluummin jalkapallon kuin seksin. Tai niin kuin seksiasiantuntija Kari Heusala on sanonut, että Kimi Räikkönen ja Heikki Kovalainen voittavat seksin kotona. (Ilta-Sanomat 31.5.)

Tässä on nimittäin otettava huomioon, että seksissä on useimmiten kysymys uusinnoista. Jos Liverpoolin ja Barcelonan ottelukin tulisi televisiosta sadatta kertaa uusintana, niin kyllä siinä seksihommat olisivat aivan erilaisessa vertailutilanteessa – varsinkin, jos tarjolla olisi uusi seksikumppani.

Tämän tosin seksitutkijakin myöntää: seksissä saavutettu tilanne on yleensä aina samanlainen, tuloksen tietää ennalta, kun taas urheiluun liittyy yllätysmomentteja, jos ei siis ole uusintalähetys.

¤¤¤

Torstaina 12.6. voidaan vertailla myös jalkapalloa ja jalkapalloa. Klo 18 alkaa Lahden stadionilla FC Lahti – TPS ja klo 19 televisiossa Saksa – Kroatia.

Ei mitään järkeä. Niinkö on ajateltu, että käväistään ensin katsomassa ensimmäinen puoliaika FC Lahden peliä ja sitten kiireesti kotiin tai lähimpään pubiin television ääreen?

kari.naskinen@gmail.com