perjantai 21. huhtikuuta 2023

Mitä jos Petteri Orpon sijasta hallituksen muodostaisi tekoäly?


Sitran sivustolla on yhteiskunnallisten yritysten liiton A
rvo ry:n toimitusjohtajan, ktm Susanna Kallaman kirjoitus siitä, millaisen hallitusohjelman tekoäly tekisi. Hän oli kysynyt asiaa Open AI -tekoälyltä, joka muitta mutkitta oli vastannut, että kansalaisten hyvinvointia ja kestävää kehitystä edistäisivät seuraavat hallitusohjelmaan pantavat asiat:


1. Hallituksen pitäisi asennoitua kunnianhimoisesti ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja tehdä konkreettisia toimia päästöjen vähentämiseksi.

2. Pitäisi investoida koulutukseen ja tutkimukseen varmistuaksemme, että Suomi pysyy kilpailukykyisenä globaalilla tasolla ja tarjoaa kansalaisilleen parhaan mahdollisen koulutuksen.

3. Olisi edelleen kehitettävä sosiaaliturvajärjestelmää, jotta kaikilla kansalaisilla on mahdollisuus elää ihmisarvoista elämää.

4. Suomen hallituksen on tehtävä aktiivisesti töitä tasa-arvon edistämiseksi, erityisesti sukupuoltenvälisen tasa-arvon saavuttamiseksi.

5. On jatkettava digitalisaation edistämistä, jotta kansalaiset voivat hyötyä sen tuomista eduista ja varmistaa, että Suomi pysyy kilpailukykyisenä tulevaisuudessa.


”Näiden toiveiden toteuttaminen edistäisi Suomen kehitystä kohti kestävää ja inhimillisempää yhteiskuntaa”,
sanoi tekoäly Chat GPT. Se ei kuitenkaan vastannut, millaisella puoluekokoonpanolla tällainen hallitusohjelma saataisiin allekirjoitetuksi.

En osaa vielä käyttää Chat GPT:tä, mutta kun näitä osaajia jo on, pitäisi kysyä myös, ketkä se valitsisi omaan hallitukseensa. Tällaisiin asioihin on jo valmistauduttava, sillä poliitikot on tulevaisuudessa saatava kokonaan vapaiksi näistä stressaavista hommista ja annettava tekoälyn hoitaa ministereiden tehtävät. Jokainen puolue vain ohjelmoisi omat älyrobottinsa, jotka sitten keskenään sopisivat asioista. Eikä meillä äänestäjillä pitäisi olla tavoitteena neljän päivän työviikko, vaan työstä täysin vapaat viikot. Samoin sodat pitäisi pystyä käymään sillä tavalla digitaalisesti netissä, ettei ihmisiä tarvitse lähettää tykinruuaksi. Ihmiset vain pelaisivat jääkiekkoa, kävisivät Ruisrockissa ja persuja äänestävät sohvaperunat katsoisivat telekkarista huutokauppaohjelmia.

Sitran yliasiamies
Jyrki Katainen jää pois tehtävästä toukokuun jälkeen ja hänet korvataan tätä eduskunnan alaista ajatushautomoa pyörittävällä algoritmilla.

Susanna Kallaman johtama Arvo ry. on yhteiskunnallisten yritysten yhteistyöelin. Näiden yritysten ensisijainen tavoite on ratkaista yhteiskunnallisia ja ympäristöongelmia, kantaa yhteiskunnallista vastuuta ja tuottaa yleensäkin yhteiskunnallista hyvää. Ne harjoittavat kestävää pitkäntähtäimen liiketoimintaa ja käyttävät voitoistaan vähintään puolet toimintansa kehittämiseen tai lahjoittavat sen määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen. Tällaisia yrityksiä on jo yli 300, esimerkiksi monet hoiva-alan ja terveyspalvelujen tarjoajat sekä ympäristösektorin ja vanhusten asuntopalvelujen toimijat.

kari.naskinen@gmail.com