perjantai 14. huhtikuuta 2023

DDR-jääkiekko ihanteena


Helsingin Sanomien urheilutoimittaja
Mikko Pajula kirjoitti, että Pelicansin voitto Ilveksestä oli takaisku, vääjäämätön pettymys Suomen jääkiekkoilulle. Saman asian ilmoitti MTV3:n uutisissa jääkiekonkin kanssa paljon tekemisissä ollut Mika Saukkonen, joka sanoi Pelicansin selviämisen SM-liigan loppuotteluun olevan surullinen uutinen. Molempien perusteena oli, että nyt ei loppuotteluihin saada täysiä katsomoita Tampereen uuteen jäähallipalatsiin eikä sen takia maksimaalisia pääsylipputuloja. Pelicans siis pilasi SM-liigan tämän kauden pelaamalla liian hyvin.


Monen muunkin ajatus on nyt
ilmeisesti samansuuntainen. Tavoitellaan sellaista ihannetilannetta kuin oli viimeiset 30 vuotta DDR:n jääkiekossa. Siellä mestaruussarjassa pelasivat vain Dynamo Weisswasser ja Stasin hallinnassa ollut Dynamo Berlin. Niillä oli parhaat hallit, joten ei niitä muita joukkueita siinä sotkemassa tarvittu.

Tällä DDR:n huippusarjalla pyrittiin keskittämään kaikki osaaminen lähes yksiin käsiin, ja niin kävikin, että monena vuonna Itä-Saksan maajoukkue oli MM-kisoissakin,
mutta ei koskaan lähelläkään mitalisijoja. Sen verran tämä viisivuotissuunnitelmajääkiekko onnistui, että muutaman kerran DDR voitti Leijonatkin.

Sports Club Dynamo Berliniä ei enää ole, mutta sen jonkinlaisena jatkeena toimii jääkiekkoseura Eisbären. Dynamo Weisswasser puolestaan on nykyisin parin välivaiheen jälkeen EHC Lausitzer Füchse, joka pelaa Saksan kakkostason liigassa, tällä hetkellä sen valmentajina ovat Petteri Väkiparta ja Sakari Lindfors sekä pelaajina Ville Kolppanen (Ilveksestä) ja Roope Mäkitalo (Pelicansista).

Pelicansin tämän kauden saavutus on jo tähän mennessä hieno. Se täydentää erinomaisesti kuvaa maailman talviurheilupääkaupungista.

kari.naskinen@gmail.com