sunnuntai 3. heinäkuuta 2022

Uniongelmia, kaikki muu toimii


Parin vuoden välein käyn verikokeessa tarkistuttamassa PSA-valkuaisaineen määrän eturauhasessa. Urologillakin aina käyn ja saan tiedon, että PSA-arvo ei näytä suurentuneen eikä siis viittaa eturauhassyövän mahdollisuuteen. Kun tälläkin kertaa taas puhuttiin lääkärin kanssa muistakin terveysasioista, niin kysyin, voisinko saada reseptin yhteen unilääkepakettiin, kun ongelmia on ollut ja kun kuumuuskin on nyt haitannut. Lääkäri tietenkin otti asian vakavasti ja keskustelimme lääkkeenkäytön vaikutuksista. Yhtenä asiana hän otti esille sen, että uni- ja nukahtamislääkkeet heikentävät erektiota. Minä siihen, että eihän silloin mitään erektioita tarvita, jos on unessa.

Siitä ei kuitenkaan ole tutkimustietoa, huononeeko erektio myös nukkuessa, sillä seksiunia on välillä mukava nähdä.

Sain reseptin, mutta säästin sen pahanpäivän varalle ja päädyin toistaiseksi siihen joitakin vuosia sitten kovaan muotiin tulleeseen melatooniiniin - varmuuden vuoksi - kun lääkärikin siitä mainitsi. Aikoinaan ostin monta purkkia peräkkäin 1 mg:n pillereitä, mutta taisin tulla niille immuuniksi, joten lopetin. Nyt löysin apteekin hyllyltä 3 mg:n melatoniinipillereitä, joista on viime iltoina ollutkin apua, luulen.

Tuli mieleen sekin, miten kuuma sää oli ennen isompi ongelma. Esimerkiksi kun autoissa ei ollut ilmastointilaitteita, olivat mökkireissut karmeita. Meilläkin kaksoset olivat tuskissaan takapenkillä, ja jos veivasi ikkunan auki, oltiin viikonvaihteen jälkeen terveyskeskuksessa hakemassa antibioottireseptiä korvatulehdusten hoitoon.

Ennen autojen etummaisten sivuikkunoiden etureunassa oli erikseen avattava tuuletusruutu, mutta se ei kovasti auttanut. Ilmastointilaite onkin ollut yksi parhaita keksintöjä autoiluun liittyen. Sitäkin parempi ovat nastarenkaat. Vieläkin ihmettelen, että meilläkin isä kuskasi meitä molempiin mummoloihin lähes 200 kilometrin päähän talvellakin kesärenkailla. Ne olivat kalliita, ja vasta minun saatua ajokortin isä osti meidän Angliaan kaksi nastarengasta.

kari.naskinen@gmail.com