perjantai 22. heinäkuuta 2022

Pentti ”Pesa” Vuorio (1930 Viipuri - 2022 Lahti)


Kun Uuden Suomen päätoimittaja Pentti Poukka salli ajankohtaistoimituksen päällikön Pentti Vuorion lähteä pariksi vuodeksi Lahteen hoitamaan vuoden 1978 MM-hiihtojen tiedotus- ja lehdistöpäällikön tehtävää, ei Vuorio tiennyt, että Lahdesta tulisi hänen loppuelämänsä kotikaupunki. Nyt hän kuoli Lahdessa 91-vuotiaana. Uuden Suomen tapauksessa kävi nimittäin siten, että Poukka ei enää MM-hiihtojen päätyttyä ollut päätoimittajana, joten hänen suullinen lupauksensa Vuorion takaisin ottamisesta ei pitänyt. Uusi päätoimittaja Johannes Koroma ei palkannut Vuoriota enää takaisin, kun lehden tilanne oli noina aikoina jo kääntynyt alamäkeen ja porukkaa oli pitänyt muutenkin vähentää.

Lahdessa Vuorio ei pitkään toimettomana ollut, sillä kesäkuun alussa hänet valittiin uutispäälliköksi Etelä-Suomen Sanomiin. Lahden Hiihtoseuran puheenjohtaja, KOP:n pankinjohtaja
Erkki Linko oli tuolloin Esan Kirjapaino Oy:n hallituksen jäsen, joten linkki oli kunnossa ja Vuorion pätevyys alalla tunnettiin hyvin.

ESS:n toimituksessa monet pitivät Vuoriota nimenomaan vain urheilutoimittajana, mutta pian kaikki huomasivat hänen laaja-alaisen journalistisen ammattitaitonsa. Kun toimituksen aamupalavereissa käytiin läpi tuoretta lehteä, Vuorion huomiot, sekä kehut että moitteet, osuivat kohdilleen. Erityisesti Vuorion suomen kielen erinomainen hallinta pantiin merkille. Jos jossain jutussa sanottiin, että tilaisuudessa oli paikan päällä yli 5000 ihmistä, Pesa kysyi, mahtoivatko kaikki olla hallin katolla. Tällaisista yhdyssanavirheistä sai huutia, samoin lauseenvastikkeiden vääränlaisesta käytöstä, peräkkäisten että-sivulauseiden käyttämisestä samassa virkkeessä jne.

Kun viime viikolla tapasimme sairaalassa, olivat yleisurheilun MM-kisat kohta käynnistymässä. Tv-selostajien kielenkäytöstä taas kerran keskustelimme, ja niinhän Pesa irvaili, että siellä ovat juurikin alkamassa juoksemaan haasteellisia otatuksia. Sanaleikit olivat Pesan erikoisalaa, kun vapaamuotoisissa tapaamisissa oltiin – joskus vain oli niin jäätävä sää, että oli jäätävä kotiin.

Palloilulajeista Pesa piti eniten koripallosta, ja oli lukenut jutun Lauri Markkasesta: Amerikassa oltiin iloisia siitä, että Jyväskylän jätti Jyväskylän jätti. Kerran Vuorio tunsi itsensä oikein erityisesti lahdenahkeralaiseksi syödessään Mäki-Reinikan leipää ja juodessaan päälle Wilsonin kahvia.

ESS:n hallinnolliseksi toimituspäälliköksi Pentti Vuorio nimitettiin 198
5, kun pitkäaikainen toimituspäällikkö Mauri Nordberg siirtyi rintamamieseläkkeelle. Tässä tehtävässä Vuorio ehti olla vain vuodenpäivät, kun hänet nimitettiin eläkkeelle jääneen päätoimittajan Eeva Rissasen seuraajaksi. Eläkepäivien viettoon Vuorio lähti 1995.

Urheilumiehenä Vuorio valtakunnallisesti parhaiten joka tapauksessa tunnettiin. Erityisesti hänen asiantuntemuksensa yleisurheilussa oli aivan huippua. Viimeksi viime vuonna hän sai valmiiksi Kalevan kisojen kaikkien aikojen tilastot. Kun Pesalle soitti ja kysyi jotakin yksityiskohtaista yu-tietoa, ei vastaus tullut automaattisesti kuin apteekinhyllyltä, mutta kun päivä tai muutama oli mennyt, Pesa soitti ja tieto oli löytynyt sieltä apteekin varastohyllystä.

Yleisurheilu ei kuitenkaan ollut Pesan oma laji nuoruudessa, vaikka juoksulajeissa yritystä olikin. Sen sijaan hän voitti yliopisto-opiskelijain nyrkkeilymestaruudet omassa sarjassaan kolme kertaa. Lisäksi hän voitti hiihdossa Rauman mestaruuden alle 21-vuotiaiden sarjassa.

SVUL:n Lahden piirin kultaisen ansiomerkin Pentti Vuorio sai 1997 samanaikaisesti kuin hänen puolisonsa Raija Vuorio, joka kuului piirin johtokuntaan. Yhdessä Pesa ja Raija olivat hyvä työpari, mutta viime maaliskuussa yhteinen tie katkesi Raijan poismenoon.

Tämän kuvan otti Pekka Mäki-Reinikka Pesan 90-vuotiskahveilla Mariankadun Sinuhessa.

kari.naskinen@gmail.com