torstai 21. heinäkuuta 2022

SDP:n Iltalehti paperipulasta huolimatta


Jos ei olisi internettiä eikä televisiota, ilmestyisi tänäänkin sanomalehtien ylimääräisiä iltapäiväpainoksia, joissa kerrottaisiin viime yön tapahtumista yleisurheilun MM-kisoissa. Helsingin olympiakisojen aikana tilanne tietenkin oli tällainen ja Suomen Sosialidemokraatti -lehtikin julkaisi omaa Iltalehteään yhdeksän kertaa. Ilmeisesti into lopahti yleisurheiluviikon jälkeen, kun suomalaisten menestys Olympiastadionilla oli pettymys: mitalin saavutti vain Toivo Hyytiäinen keihäänheitossa (pronssia).


SDP:n lehdessäkin koettiin noihin aikoihin paperipulaa. Tästä huolimatta raportointiin olympiakisoista satsattiin paljon, ja Kustannus Oy Kansanvallan sen vuoden toimintakertomuksessa todettiinkin, että ”olympiakisojen selostamiseen käytettiin huomattava määrä paperia”. Asiasta kirjoitti äskettäin nykyisessä Demokraatti-lehdessä Antti Vuorenrinne, joka toimi demarien pää-äänenkannattajan päätoimittajana 2010-luvulla.

Suomen Sosialidemokraatti panosti olympaikisojen aikana tavallista enemmän myös irtonumeromyyntiin. Sitä varten lehteen tehtiin omat ruotsin- ja englanninkieliset palstansa, ja erikoista oli lisäksi, että jatkokertomuksena julkaistiin englanniksi
Mika Waltarin romaani Neljä päivänlaskua (Four sunsets) vuodelta 1949. Kahdeksansivuisen, vihreälle paperille painetun Iltalehden ohella aamuisin ilmestynyt päälehtikin oli kovasti olympiapainotteinen, vähintään puolet sivuista käsitteli kisoja.

Iltalehden irtonumero- ja ilmoitusmyynti onnistui toimintakertomuksen mukaan ”suhteellisen hyvin”, mutta ”ei kattanut kustannuksia”. Kisojen loppuun asti sitä ei kuitenkaan tehty, vaikka Suomen mitalimenestys muodostui kohtalaisen hyväksi. Kultamitalejakin tuli viisi, joskin yleisurheilun rinnalla sellaisissa sivulajeissa kuin melonta, nyrkkeily ja paini.


Nykyisin ilmestyvän Iltalehden kanssa tällä SDP:n Iltalehdellä ei ole mitään tekemistä. Kun eivät olleet rekisteröineet nimeä, pystyi Kokoomuksen Uusi Suomi perustamaan oman Iltalehtensä 1980. Nykyisin sen omistaa Alma Media -konserni.

Eikä nimeä ollut rekisteröity aikaisemminkaan. Ennenkin oli ilmestynyt useitakin tämännimisiä lehtiä, kuten Vuorenrinne kirjoittaa: ”...vuonna 1913 Suomalaisen työväenliiton eli suomettarelaisten porvarien lyhytaikainen Iltalehti-kokeilu ja aluksi Uuden Suomen maanantainumerona aloittanut lehti 1919-30.”

Helsingin Sanomien perustama Ilta-Sanomat alkoi ilmestyä 1932 Mäntsälän kapinan aikana. Kuuden päivän ajan sitä painettiin, ja jatkoa seurasi syksyllä 1932 Los Angelesin olympiakisojen aikana. Ilta-Sanomien säännöllinen ilmestyminen alkoi 15.10.1932.

Muutaman vuoden yritys oli Iltaset-lehti 70-luvulla. Se aloitti Oulussa kepulaisen lehti- ja kirjapainoyhtiön Oy Liiton kustantamana, siirtyi sitten Yhtyneet Kuvalehdet Oy:lle, mutta valtakunnalliseksi menestyjäksi Iltasetistä ei ollut.

Jyväskylässä muuttui Kokoomuksen Jyväskylän Sanomat
60-luvun puolivälissä Keski-Suomen Iltalehdeksi, mutta loppu tuli 1970.

Hufvudstadsbladetin kustantama Nya Pressen -iltapäivälehti lopetettiin kannattamattomana 1974.

Erikoisempia yksittäisiä iltapäiväjulkaisuja oli ainakin Ilta-Sanomien ylimääräinen iltapäiväpainos Ingemar Johanssonin ja Floyd Pattersonin raskaan sarjan MM-ottelusta 1969 tai 1970, jonka olimme edellisyönä kuunnelleet radiosta Ilmo Lounasheimon selostamana.

Etelä-Suomen Sanomat (Lahti) teki 26-sivuisen erikoisnumeron 28.9.1994 Estonian uppoamisesta.

Oma erikoisuutensa oli, kun Etelä-Suomen Sanomat julkaisi koko etusivun täyttäneen kuvan
Lasse Virenistä, joka oli voittanut kymppitonnin juoksun Münchenissä 1972. Se oli lehden historiassa ensimmäinen tällainen etusivu, ja sanomalehdet olivat vielä sivujensa pinta-alaltaan täysikokoisia. Mutta olihan Viren tuolloin SVUL:n Lahden piiriä edustaneen Myrskylän Myrskyn juoksija. Kun tarkistin tätä piirin jäsenyyttä Myrskyn osalta, osui silmiin hauska seuran nimi: Joutsassa toimi Lasol Team (lajia ei mainittu).


kari.naskinen@gmail.com