maanantai 18. lokakuuta 2021

Sähkö kallistuu, halpenee, kallistuu…


Sähkölaskun mukana tuli viime viikolla tiedotus, että sähkön verkkopalveluhinnat laskevat marraskuun alussa keskimäärin neljä prosenttia. Selitettiin syitä, joista yksi on yleinen korkotaso. Niiden perusteella sähköverkkotoiminnan tuottoja säännöstellään ja koska korot näyttävät pysyvän jatkossakin hyvin edullisina, myös verkkopalvelumaksuja alennetaan.


Päinvastaiset tiedot ovat kuitenkin nykyisin
kovin toisenlaisia. Joissakin Euroopan maissa sähkön tuottajahinta on viimeisten parin vuoden aikana jopa kaksin- tai kolminkertaistunut. Kun tulevaisuudessa ydinvoimaa ajetaan alas ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kalliiden päästöoikeuksien takia, pitää tilalle saada kalliimmalla tuotettavaa energiaa.

Vanhanaikaisten kivihiili- ja turvevoimaloiden tilalle tulee tuulta ja aurinkoa. Energia
teollisuus ry:n lehden tuoreessa numerossa päätoimittaja Jukka Relander kirjoittaa, että ilmastokriisiin tämä on osaratkaisu, ”mutta samalla se aiheuttaa uuden mahdollisen ongelman sähkömarkkinoille, kun uusiutuvan ja säästä riippuvaisen tuotannon osuus nousee” (Energiauutiset 4/2021).

Pohjoismaissa sähkön tuottajahinta on viime kuukausina ollut ennätystasolla johtuen tavallista lievemmistä tuulista ja vesivoimantuotantoon vaikuttavasta kuivasta kesästä. Readingin yliopiston ilmatieteen professori Paul Williams sanoi Financial Timesissa, että tuulten nopeudet ovat pudonneet viimeisten 30 vuoden aikana noin 15 prosenttia. Tämä viittaa Williamsin mukaan siihen, että muutos on pitkäaikainen ja jatkuu edelleen. Tällainen kehitys tietenkin pienentää tuulipuistojen sähköntuotantoa.

Relander lopettaakin pääkirjoituksensa toteamalla, että sähkön tulevan hinnan paras asiantuntija saattaa hyvinkin olla Pekka Pouta.

Lahti Energia Oy:n asiakaskirjeessä sanotaan, että jos kerrostalon vuosikulutus on 2000 kWh, laskee verkkopalvelumaksu 5,21 euroa vuodessa. Sähkölämmitteisen omakotitalon (18 000 kWh/v) verkkopalvelumaksu laskee 24,68 euroa vuodessa. Niin mitättömiä halvennuksia, että moisiin ei olisi kannattanut painokuluja tuhlata. Sitten ovat vielä erikseen perusmaksut, ja yleisesti ottaen on joka tapauksessa niin, että ilmastonmuutoksen torjuminen maksaa meille kuluttajille, mutta ne hinnat ovat asiaan suhteutuina silti pieniä.
Eikä Suomessa jouduta menemään samaan kuin Kiinassa, jossa pula sähköstä on jo johtanut säännöstelyyn.

kari.naskinen@gmail.com