maanantai 4. lokakuuta 2021

Otto Wilhelm Kuusinen, runoilija Otto Näre


Jyväskylän Lyseo täytti viime viikolla 163 vuotta. Sen tunnetuimmaksi oppilaaksi nousi 1900-luvulla Otto Wilhelm Kuusinen, jonka syntymästä tulee tänään kuluneeksi 140 vuotta (4.10.1881 Laukaa – 17.5.1964 Moskova). Jo omana kouluaikanaan Otto Ville huomattiin, sillä hän kunnostautui runoilijana. Nimimerkillä Otto Näre kirjoittaessaan hän erottautui muista voimakkaalla isänmaallisuudellaan sekä perehtyneisyydellään Kalevalaan ja Raamattuun, joista hän ammensi paljon runoihinsa ja muihin teksteihinsä.

Otto Villen isä
Wilhelm Juhonpoika Kuusinen oli laukaalainen kyläräätäli, jolla Laukaan kirkkoherra Adolf Stenrothkin teetti vaatteensa. Toimeentulo oli kuitenkin niukkaa, joten perhe muutti parempien työmahdollisuuksien takia 30 kilometrin päähän Jyväskylään 1883, kun Otto Ville oli kaksivuotias. Lyseoon Otto Ville pääsi 1892, jolloin siellä oli yhteensä noin 150 oppilasta. Alkuun oli sopeutumisvaikeuksia ja ensimmäisen luokan keskiarvo oli vain 6,7. Jo pari vuotta myöhemmin keskiarvo nousi tasan 9:ään. Parhaat aineet olivat uskonto, suomen kieli, maantieto, luvunlasku ja kasvitiede.

Luokan paras oli Edvard Gylling, jonka Otto Ville ohitti kuitenkin kuudennella luokalla kaikkien aineiden keskiarvollaan 9,2. Yksi luokkakavereista oli Rudolf Holsti ja suomen kielen lehtorina oli K.J. Gummerus. Samoihin aikoihin Lyseota kävi myös Lauri ”Tahko” Pihkala, joka myöhemmin muisteli, että Lyseon oppilaista herättivät silloin huomiota erikoisuudellaan Otto Ville Kuusinen ja Sulo Vuolijoki. Varsinkin Otto Villen voimakkaat runot olivat tehneet Pihkalaan vaikutuksen, esimerkiksi koulun lehdessä julkaistu:

Maan mahtajat tekevät syntiä,
vaikka Jumalan sormi on ylhäällä,
joka viittaapi aikaan tulevaan.

Varsinainen menestys runoilijanalulle oli keväällä 1900
Runebergin juhlassa erään oppilaan esittämä runo, jonka tekijä Otto Ville Kuusinen huudettiin myös esille. Ote runosta, jossa ilmenee Kuusisen jyrkkä kanta sortovaltaan jo tuolloin:

Ja silloin kerran se hetki lyö,
e
ttä vapauden pasuunat raikaa,
kun vääryys sortuvi juuriltaan
ja pienten oikeus kruunataan,
niin Suomelle myöskin hetki lyö
niin varmaan kuin vavisten valhe ja yö
silloin lähestyvi uutta aikaa.

Kirjassa Nuori Otto Ville Kuusinen 1881 – 1920 (Gummerus, 1970) kirjoittaa fil. tri Thomas Henrikson näyttäneen siltä, että ”koulussa oli tuleva runoilija”. Lyseon oppilaslehteen Kuusinen kirjoitti ahkerasti Otto Näreen nimellä. Lehden toimitukseen kuului mm. Rafael Erich, joka 1920-luvun alussa toimi vähän aikaa pääministerinä (Kok).

Kuusisen runoissa ilmenee selvästi myös hänen pasifisminsa, minkä Henrikson panee merkille. Eikä Kuusinen vielä silloin hyväksynyt diktaattoreita:

”...ketkä maailmassa ovat suurimpia olleet. Etevimmät sotapäälliköt vai mahtavimmat despootit,
Hannibal, Napoleon I? Ei. Heidän työnsä on ollut maahan repimistä ja repimistä vihan, veren ja kyynelten keskellä. Suurimpia ovat olleet ne, jotka yksin Jumalaan luottaen ovat tunnolla tehneet rehellistä työtä jalon, oikean asian eteen - - - Minulla on edessäni avattuna kirja, kirjojen kirja, jota jotkut kutsuvat Raamatuksi, minä sanon sitä Elämän kirjaksi. Lukekaa se ja sanokaa, voiko minun kallioni pettää.”

Ylioppilaaksi kansallismielinen ja ihanteellinen nuorukainen kirjoitti 1900 ja lokakuussa hän kirjautui Keisarilliseen Aleksanterin yliopistoon Helsingissä, sen historiallis-kielitieteelliseen osastoon. Vuonna 1905 Kuusinen valmistui filosofian kandidaatiksi ja
saman vuoden marraskuussa hän oli jo sosialisti ja sosiaalidemokraattisen puolueen jäsen. Samana vuonna hän oli myös aloittanut avustajana Työmies-lehdessä, johon Otto Näre kirjoitti useilla nimimerkeillä: O.W.K, Wille, Sosialidemokraatti, Kaveri, Kirja-Wille, K, W-e ja O. W-e. Lehden päätoimittaja oli tuolloin Edvard Valpas-Hänninen ja muita toimituskuntaan kuuluneita olivat ainakin Erland Aarnio, Emil Elo, Väinö Hupli, Kullervo Manner, V. Pajari, Yrjö Sirola, Edvard Torniainen ja V. Virtanen.

Jyväskylän Lyseon matrikkelissa Otto Wilhelm Kuusisen koulunjälkeiset vaiheet esitellään: ”Sosialidem. sanomalehtimies ja eduskuntapoliitikko, puolueen johtava teoreetikko. 1917 lähtien johti puoluepolitiikkaa yhä radikaalimpaan suuntaan, 1918 oli ns. kansanvaltuuskunnan jäsen ja pakeni s.v. Neuvosto-Venäjälle. Siellä ollut Kominternin sihteeristön jäsenenä, 1940-56 Karjalan-Suomen neuvostotasavallan korkeimman neuvoston puheenjohtaja, samalla Neuvostoliiton korkeimman neuvoston puheenjohtajiston jäsen.”

Elä hymyä tyttöni mulle niin,
tuo hymy on syntiä vielä.
Elä näyttele noin kesän suloja,
ne mun toiveeni mullata voisi.
Vaan ole sinä lempeä tyttönen
kuin suojelusenkeli mulle.
Ja päästäthän sitten temppelihis
ja hellien johdata mua,
niin polvistun tykö alttaris
kuin poikanen punastuva.


kari.naskinen@gmail.com