maanantai 19. lokakuuta 2020

Pohjoismainen hyvinvointivaltio on paras yhteiskuntamalli

Laaja julkisten palvelujen tarjonta on ehkä tärkein syy pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin menestykseen. Vastustajiakin on, he eivät sulata tämän järjestelmän ylläpitoa korkean verotuksen avulla. Kuitenkaan verotus ei ole estänyt rikkaita rikastumasta lisää. Kysymys ei olekaan siitä, etteikö hyväpalkkaisilla palkansaajilla, isojen pääomatulojen saajilla ja suurten omaisuuksien omistajilla olisi kykyä maksaa suurempia veroja, vaan siitä, että heillä ei ole siihen enää halua.


Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen on kirjoittanut, että kritiikki hyvinvointiyhteiskuntaa kohtaan ei tietenkään ole rikkaita uhkaava köyhyys, vaan heidän kasvanut itsekkyytensä: ”Parhaiten toimeentulevat ihmiset eivät enää halua kantaa muiden taakkaa. Itsekkyyden murtuminen on hyvinvointiyhteiskunnan kriisin ratkaisun edellytys.”

Pohjoismaat eivät ole ainoat hyvinvointivaltiomallin toteuttajia. On kuitenkin erilaisia versioita. Yhdessä kansainvälisessä tutkimuksessa jaettiin 23 hyvinvointivaltiota kuuteen erilaiseen malliin 85:n eri mittarin perusteella. Sen mukaan pohjoismaiseen malliin kuuluvat Ruotsi, Suomi ja Tanska, joissa tämän järjestelmän piirteitä ovat laaja sosiaalisen turvajärjestelmä, voimakas panostus työvoimapoliittisiin toimiin ja työttömyysturvaan sekä pitkät vanhempainlomat.

Jos hyväksytään yhteiskuntapoliittisiksi tavoitteiksi ihmisten tasa-arvo, suhteellisen korkea hyvinvointi ja sosiaalinen turvallisuus, voidaan kansainvälisten vertailujen perusteella sanoa, että pohjoismainen malli on paras tiedossa oleva tapa päästä tavoitteisiin”, Puuronen sanoo.

Ongelmiakin silti nähdään. Kun vastuuta on valtiollistettu ja kunnallistettu, ovat turvarakenteet paisuneet. Julkishallinto puuttuu ihmisten elämään ja yrityselämän toimintaan monin rajoittavin säädöksin. Tulonsiirroilla viedään ihmisten työn tuloksia toisten kulutettaviksi. Tämä heikentää moraalia, kun ”sossun luukulta” saa rahaa, vaikka sitä ei ole ansainnut.

ELINKEINOELÄMÄKIN TARVITSEE
VEROTTAVAA VALTIOTA


Karl Marxin oikeudenmukaisuusperiaatteen mukaan pitää jokaiselle antaa tarpeen mukaan ja jokaiselta ottaa kyvyn mukaan. Samaan aikaan elänyt John Stuart Mill vetosi demokraattiseen liberalismiin, jossa puolustetaan ajattelun vapautta ja yksilön turvaamista yhteiskunnan vallankäytöltä. Mill ei hyväksynyt, että valtio puuttuisi ihmisen elämään mitenkään muuten kuin pyrkimällä estämään hänen joutumisensa muiden vahingonteon kohteeksi. Ihmistä ei saa pakottaa mihinkään sillä perusteella, että se tekisi hänestä onnellisemman.

Aika ajoin vaikuttaa siltä, että elinkeinoelämä haluaisi romuttaa hyvinvointiyhteiskunnan. Tämä ilmenee jatkuvasti kitinänä veroista. Nyt koronaviruksen aikana on kuitenkin aihetta kiitellä verovaroja, joilla asioita hoidetaan vaikeimpinakin aikoina. Samoin on hyvä, että valtio saa edullista lainaa ja auttaa ulkomaanvelkaa tekemällä myös yrityksiä. Koronatukia yritykset ovat saaneet 1,5 miljardia euroa. Elinkeinoelämäkin siis tarvitsee verottavaa valtiota. Se tarvitsee myös hyvinvointivaltiota, joka kouluttaa sille ammattitaitoisia työntekijöitä ja hoitaa sairastuneet työntekijät terveiksi.

Poliittisessa keskustella sanotaan nykyis
en muoti-ilmaisun mukaisesti, että ”kapitalismi on rikki”. Pohjoismaisen hyvinvointivaltiojärjestelmän sisään ei kuitenkaan koskaan ole kapitalismi kuulunutkaan. Sen sijaan meillä on markkinatalousjärjestelmä, eikä se ole sama asia.

Kapitalismi perustuu yksinkertaistaen
yksityisten pääomien kasaantumiseen keinolla millä hyvänsä. Rosvokapitalismistakin voi puhua. Markkinatalous taas tarkoittaa vapaata vaihtokauppaa, kysynnän ja tarjonnan kohtaamista. Markkinataloudessa on valtiollakin sanansijansa. On elinkeinoelämänkin etu, että valtio ja ylikansalliset säädökset voivat esimerkiksi estää monopolit.

Lähempänä kapitalismia ollaan Yhdysvalloissa, jossa
Donald Trump on sitä pyrkinyt vain kiihdyttämään. Sikäläisessä hyvinvointimallissa sosiaalista turvaa tarjoavat lähinnä markkinat ja siihen kuuluvat vakuutuslaitokset. Keskeinen arvo on omavastuu.

Suomessa tällainen suuntaus voimistui jonkin verran Paavo Lipposen hallitusten aikana, kun valtiovarainministerit Iiro Viinanen ja Sauli Niinistö toteuttivat avoimempaa uusliberaalia talous- ja sosiaalipolitiikkaa valtiovarainministeriön demarivirkamiesten tuella, vaikka hallituksessa istui niin SDP kuin Vasemmistoliittokin.

Eli: yhteinen hyvä vai itsekkyys ja oma etu?

kari.naskinen@gmail.com