perjantai 22. toukokuuta 2020

Fakta homma: Eija Vilpas on demari, Juha Kankkunen kokoomuslainen

Löysin kirjahyllystä lisää tv-esiintyjistä ja muista julkkiksista tehtyjä pieniä muotokuvakirjoja, Seiskalehden kustantamat kirjaset vuosilta 1993 ja 1996. Toisessa niistä kysytään kunkin poliittista näkemystä. Suurin osa vastaa ympäripyöreitä tai ei mitään. Millaisia tuloksiahan puoluegallupeissa saataisiin, jos vastaajat joutuisivat antamaan niissä myös omat nimensä? Luultavasti ainakin Kokoomuksen kannatus nousisi suuremmaksi, koska julkisesti on hienompaa tunnustaa olevansa varakkaiden puolueen kuin duunaripuolueiden äänestäjä.

Entä äänestykset ilman vaalisalaisuutta? Äänestysprosentti romahtaisi 20:een, Kokoomus voittaisi aina ylivoimaisesti ja persut putoaisivat kuvasta.

Näissä tv-kirjoissa ilmoittavat oman puoluekantansa selvästi vain Juha Kankkunen Kokoomus, Hannele Lauri Kokoomus, Laila Snellman Kokoomus ja Eija Vilpas SDP. Lisäksi Paula Koivuniemi sanoo olevansa ”nuorsuomalainen”; kirjan ilmestymisaikaan oli hengissä Risto E.J. Penttilän ja Jukka Tarkan Nuorsuomalaiset, jotka vaalikauden aikana saivat ryhmäänsä lisäksi demariloikkari Risto Kuisman.

Kike Elomaa vastasi vielä 1993, että poliittinen näkemys on haussa, mutta 2000-luvulla hän vihdoin löysi perussuomalaiset. Muita väljiä vastauksia:

Seppo Hovi: ”Maaseutuhenkinen, liberaali porvaridemokraatti.”
Arvi Lind: ”PuPo, puolueeton porvari.”
Hannele Schlizewski: ”Äärikonservatiivi.”
Arto Paasilinna: ”Vasemmistolainen.”
Jorma Pulkkinen: ”Oikeistolainen.”
Pertsa Reponen: ”Anarkistinen.”
Aino Seppo: ”Synkkä.”
Jukka-Pekka Palo: ”Sydämeni sykkii vasemmalle puolelle ja vereni on punainen, mutta anarkistina tunnen syvää epäluuloa valtaa kohtaan kaikissa sen muodoissa, sillä valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti.”

Vuonna 1996 ilmestynyt pieni kirja olikin jo sellainen, että siinä oli koko joukko kummia tv-suosikkeja, joista en ole kuullutkaan tai ainakaan enää muista:
Sami Aaltonen, Mika Ala-panula, Saija Hakola, Sara Hirvelä, Markku Huttunen, Jani Juntunen, Katja Makaroff, Mary-Ann Manner, Heli Nevakare, Minna Ottavainen, Antti Pekkarinen.

Jos Seiskalehdeltä tänä vuonna ilmestyy vastaava kirja, siinä on luultavasti enemmänkin aivan uppo-outoja nimiä. Tänään päivällä tulee kyllä ykköseltä elokuva Naiset jotka minulle annoit, jossa ovat Rauha Rentola, Stig Fransman, Elina Salo, Toivo Mäkelä ja Lahden kaupunginteatterin entinen johtaja Kalervo Nissilä. Mutta ilta päättyy ohjelmaan, jossa esiintyvät Ronja Salmi ja Kari Kanala – tunteeko joku? Nyt kun vilkaisin eilisiäkin ohjelmia, niin Ava-kanavalta meni näköjään ohi lahtelaisen Radio Voiman päätoimittajasta kertova ohjelma ”Killing Eve”.

Huomenna täytyy varmaan palata vakavampiin aiheisiin. Vaiko ei, kun huomenna telkkarista tulevat Batman, Tarzan ja Wallander?

kari.naskinen@gmail.com