torstai 13. helmikuuta 2020

Muhammad Ali, Chuck Wepner, Rocky Balboa

Keskimmäinen nimi on tuntematon. Johtuu siitä, että aikaa on kulunut 45 vuotta. Chuck Wepner nousi suureen julkisuuteen helmikuussa 1975, kun hän otteli raskaan sarjan maailmanmestaruudesta Muhammad Alin kanssa, iski suuren mestarin kerran kanveesiinkin (kuvassa), mutta hävisi lopulta. Rocky Balboa taas on sankari kolme Oscaria voittaneessa elokuvassa, johon idean Sylvester Stallone sai nimenomaan Wepnerin ja Alin ottelusta.

Nämä asiat tulevat esille elokuvassa
The Bleeder (2016), jota ei Suomessa ole nähty elokuvateattereissa, mutta dvd:nä löytyy. Elokuvan nimi ”Vuotaja” tulee Wepnerin lempinimestä, joka johtui Wepnerin herkästi haavoille menneestä ihosta. Wepnerin uran aikana hänen kasvojaan pantiin kuntoon yli 300 tikillä. Suomenkielisissä teksteissä lempinimi on käännetty kummallisesti ”Pistäjäksi”. Elokuvan alkuperäinen nimi on Chuck, mutta Suomessa myytävä dvd on Englannin markkinoille tarkoitettu ja nimeltään Bleeder.

Philippe Falardeaun ohjaama elokuva on hyvä, se kertoo koruttomasti Wepnerin elämän kohokohdan ja senjälkeisen aallonpohjan huumeidenvälityksen takia tulleesta vankilatuomiosta 1980-luvun lopulla. Wepnerin roolissa on Liev Schreiber, joka monien monien sivuosien jälkeen on nyt tehnyt parhaan roolinsa.

Wepnerin pääsy MM-otteluun oli promoottori
Don Kingin ansiota. Ali oli edelliset viisi MM-otteluaan nyrkkeillyt mustia miehiä vastaan ja nyt King halusi, että kaupallisista syistä pitää seuraavan vastustajan olla valkoihoinen. Raskaan sarjan haastajalistan kymmenen ensimmäisen joukossa ei muita valkoisia ollut kuin Wepner, joten soitto tämän managerille Al Bravermanille ja asia oli sillä selvä.

Chuck Wepner oli pienen Bayonnen (New Jersey) kaupungin nimimiehiä jo ennestään, mutta nyt pomppasi. Wepner oli kova kundi kehässä, oli ennen Alin kohtaamista voittanut ammattilaisena 30 ottelua (13 tyrmäyksellä), hävinnyt 9. Tappio-otteluissa Wepneriä ei kertaakin ollut tyrmätty, mutta pari kertaa tuomari oli joutunut keskeyttämään ottelut Wepnerin ”vuotamisen” takia. Näin oli käynyt myös George Foremanin ja Sonny Listonin kanssa. Sen sijaan Wepner oli nimimiehistä voittanut ainakin Ernie Terrellin.

MM-ottelu oli kuitenkin aivan jotain muuta. Wepner oli jo 35-vuotias, mutta oli Alikin jo 33-vuotias. Richfield Coliseumissa lähellä Clevelandia 20 000 ihmistä ja Bayonnen oma poika, tuttu viinakaupanmyyjä, nousemassa kehään. Don King oli markkinoinut matsia mainoslauseella ”Pannaan valkoinen kaveri palasiksi”. Wepnerin lisäksi kukaan muu ei uskonut ottelun kestävän täyttä viittätoista erää, vedonlyönnissä tarjottiin Alin tyrmäysvoittoa eriin 1-5.

Mutta mitä ihmettä! Ali piti omaa showtaan ja johti kyllä ottelua pisteissä, mutta 9. erässä tapahtui kummia: Wepner löi Alin lattiaan.
Yleisö nousi seisomaan. Sensaatio! Gongin kumahdettua erän päätteeksi Wepner meni omaan kulmaukseensa ja sanoi managerilleen: ”Al, starttaa auto, lähdetään kohta pankkiin, meistä tulee miljonäärejä.”

Muhammad Ali terästäytyi, mutta verta taas valuen Wepner pysyi pelissä mukana. Vasta viimeisessä erässä Ali sai iskettyä Wepnerin kanveesiin, josta Wepner nousi ylös, mutta kehätuomari keskeytti ottelun suurempien vahinkojen estämiseksi. Ottelu loppui tekniseen tyrmäykseen 19 sekuntia ennen täyttä aikaa!

Alikin oli rättiväsynyt ja myöhemmin hän sanoi, ettei kukaan muu kuin Wepner olisi pystynyt kamppailemaan samalla tavalla
täyttä aikaa. Wepnerin kasvoihin ommeltiin jälleen 23 tikkiä.

Ali sai ottelusta 1,5 miljoonaa dollaria ja Wepnerkin sai hänelle ruhtinaallisen summan 100 000 dollaria. Sport Illustrated pani Wepnerin kuvan etusivulle ja sitten tuli tieto, että Stallone alkaa tehdä ensimmäistä
Rocky-elokuvaansa. Tämä kaikki pani Wepnerin pään sen verran pyörälle, että alamäki alkoi. Kavereita oli ja baareissa kova meininki. Television suositussa viihdeohjelmassa Wepner sanoi harrastuksikseen viinin, laulun ja naiset. Avioerokin tuli.

Stallonenkin Wepner tapasi, ja kun Stallone teki käsikirjoitusta
Rockyn jatko-osaan, hän kirjoitti mukaan pienen roolin myös Wepnerille. Tämä rooli kuitenkin otettiin käsikirjoituksesta pois vähän ennen kuvausten alkamista.

MM-ottelun jälkeen Wepner otteli vielä yhdeksän kertaa ja lopetti 1978. Hän asuu nykyisin New Yorkissa ja täyttää tämän kuun lopulla 81 vuotta.

Mutta elokuvajatkoa seuraa: Bleederin jälkeen on nyt tullut samasta aiheesta elokuva The Brawler, jonka ensi ilta oli Yhdysvalloissa tammikuussa 2019.

kari.naskinen@gmail.com