torstai 30. tammikuuta 2020

Kun rahat on loppu, myydään Volvo

Lahden veronmaksajien ei kannata huolestua, vaikka tilanne on huono. Tehdään niin kuin vanhassa iskelmässä sanotaan: rahat on loppu, mutta myydään Volvo.

Ei mitään hätää. Myydään arvokkain omaisuus Lahti Energia Oy ja pannaan rahat tunneliin, joka kaivetaan Saimaankadun ja Mannerheiminkadun välille. Hölmömpiäkin investointeja on tehty – en muista, mutta luultavasti on – ja siellä tunnelissa rahat ovat hyvässä tallessa. Mitään muuta varten tunnelia ei tarvitakaan, mutta se olisi eräänlainen vararahastoholvi, josta saataisiin kätevästi muutama kymppimiljoona aina kun kivoja juttuja olisi tiedossa. Ensimmäiseksi sieltä otettaisiin rahat Kisapuiston jalkapallokatsomoravintolan ja pukuhuoneiden rakentamiseen.

Tunneli olisi hieno homma. Vielä kun linja-autopysäkit saataisiin siirretyksi pois torin ympäriltä, rauhoittuisi kaupungin ydinkeskusta valtavista nykyisistä ruuhkista.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoi 100 miljoonan euron keskustahanketta tunneleineen ”pysäyttäväksi”. Oleellista on varsinkin yksityisautoliikenteen pysäyttäminen. Autoilla ei ollenkaan ole tarvetta liikkua Lahden keskustassa, koska autoilijoita varten ovat marketit Launeella, Holmassa ja Karistossa. Varsinkin keskustan ulkopuolella asuvien pitää vihdoin älytä, ettei keskustaan pidä tulla, ei siellä ainakaan kohta enää mitään ole.

Olisihan se
kin noloa, jos maailman vihreiden pääkaupungissa joku ajaisi käryttävällä bensa-autolla, kun täällä vuonna 2021 vierailee koko maailman ympäristöjohtajat ihastelemassa aikaansaannoksiamme. Heidät pitää voida viedä torille ostamaan mansikoita ja kyssäkurkkuja, jotka eivät enää ole linja-autojen pakokaasujen saastuttamia.

Uutena yksityistämisideana olen kuullut kaupungintalolla suunniteltavan keskustan katujen myymistä. Ostajaksi aiotaan houkutella tuottavia sijoituskohteita etsivä eläkevakuutusyhtiö. Se järjestäisi kadut 5G-satelliittivalvontaan ja perisi autoilijoilta kadunkäyttömaksut. Jokainen kortteliväli ajettuna maksaisi sentin tai pari. Idea on erinomainen, sillä se myös turvaisi tulevien eläkeläissukupolvien eläkkeet. Joten ei tosiaan huolen häivää:

Elämä on ollut hiukan tiukempaa
kuin kuvittelin.
Joskus hieman huolestuttaa,
miten tästä kaikesta selvitään,
kun ei oikein kehtaa lainatakaan.
Mutta myydään Volvo.

kari.naskinen@gmail.com