tiistai 7. tammikuuta 2020

Häiden jälkeen uudelleen

Jos on nähnyt tanskalaisen elokuvan Häiden jälkeen (2006), on joko tylsää katsoa samasta käsikirjoituksesta Hollywoodissa tehty elokuva tai sitten on kiinnostavaa tehdä vertailuja. Tanskalainen elokuva tuli vähän aikaa sitten televisiostakin. Ettei aivan mene sekaisin, niin uuden elokuvan nimi on Suomessakin englanniksi After the Wedding. Vaikka mitäpä tuosta, onhan Tuntematon sotilaskin tehty jo kolme kertaa.

Sen verran oli
Susan Bierin alkuperäistä käsikirjoitusta nyt muutettu, että elokuvan ohjannutkinBart Freundlich oli vaihtanut päähenkilöt miehistä naisiksi. Tämä vaihdos ei vaikuta elokuvan sisältöön, joka on ankara moraalinen paini isojen valintojen tekemisestä.

Isabel on omistanut elämänsä työskentelyyn orpokodissa Kalkutan slummissa. Sinne hän on paennut tehtyään elämässään 20 vuotta sitten epäonnistuneita ratkaisuja New Yorkissa. Sitten tulee yllättävä tieto, että New Yorkista on löytynyt mahdollinen rahoittaja taloudellisissa vaikeuksissa olevalle orpokodille. Isabelin on matkustettava New Yorkiin, jossa odottaa yllätys. Multimiljonääri Theresan perheessä on tytär, joka on hänen miehensä Oscarin. Isabel ja Oscar ovat aikoinaan lapsen saaneet, mutta päättäneet antaa vauvan adoptoitavaksi. Isabel on häipynyt sairaalasta, mutta Oscar on päättänyt sittenkin pitää lapsen.

Kun eteen tulee yksi muukin yllätys, joutuu Isabel niihin ratkaisuihin, joihin on vaikea löytää ainoaa ja oikeaa. Vaikea ratkaista nyt sekin, kumpi näistä elokuvista toimii paremmin. Molemmat hyviä.

Amerikkalaisessa elokuvassa korostetaan enemmän niitä eroja, joita on Kalkutan slummin ja Theresan elämänpiirin välillä. Kun Isabel saapuu New Yorkiin, on Theresa varannut hänelle luksushotellista 90 neliön sviitin, jossa on 60 neliön parveke. Yhden yön hinnalla saisi varmaan kuukauden ylläpitokustannukset orpokodille. Oscar on taiteilija, jonka vääntelemistä rautalankahäkkyröistä maksetaan miljoonia.

Elokuvan nimi tulee siitä, että Isabelin saavuttua on hänen tyttärensä häät, joihin myös Isabel kutsutaan. Isabel ei tätä yhteyttä vielä tiedä, mutta siitä se alkaa, kun Isabel vähän myöhässä paikalle tullessaan huomaa, että tyttären isä on Oscar, tuttu kamu kahden vuosikymmenen takaa.

Isabelia näyttelee Michelle Williams, joka tietenkin on nyt täydellisessä hämmennyksen tilassa. Jopa niin täydellisessä, että rooli ei vaikuta aivan todenmukaiselta. Kyllä tunteiden luulisi vellovan hurjemmin kuin viileällä Isabelilla, jonka elämä on yhtäkkiä heittänyt häränpyllyä. Avioparia esittävät taitava Julianne Moore ja pökkelömäinen Billy Crudup. No niin, tässä se ero tulikin: tanskalaisessa elokuvassa näytteleminen on parempaa - Mads Mikkelsen, Rolf Lassgård, Sidse Babett Knudsen.kari.naskinen@gmail.com