lauantai 26. tammikuuta 2019

Herman Spöring näki Kap Hornin 26.1.1769


Tutkimusmatkailija James Cook lähti ensimmäiselle tutkimusmatkalleen maailman ympäri elokuussa 1768 Plymouthista Englannista. Mukana Endeavour-laivalla olivat mm. kasvitieteilijä Joseph Banks ja ruotsalainen Daniel Solander, joka oli Ruotsin akatemian kuuluisan kasvitieteilijän Carl von Linnén oppilas. Solanderin sihteerinä matkaan lähti suomalainen Herman Dietrich Spöring nuorempi. Spöringistä ei ole jäänyt paljon tietoa, mutta Turussa hän oli opiskellut lääketiedettä ja Uppsalassa luonnontieteitä, ja toimi myöhemmin Lontoossa kelloseppänä.

Kun Spöring oli myös taitava piirtäjä, hänen vastuullaan Cookin retkikunnassa oli tutkimusmatkan tieteellinen dokumentointi piirroksin. Lisäksi hänestä oli paljon apua, kun piti huoltaa ja korjata tarkkoja laitteita, joilla mitattiin Venuksen liikkeitä Maan ja Auringon etäisyyden laskemiseksi planeetan kulkiessa Auringon editse 3.7.1969.

Suomalaisittain historiaan jäänyt päivämäärä on 26.1.1769. Tuolloin 250 vuotta sitten Spöring oli ensimmäinen suomalainen, joka näki Etelä-Amerikan eteläisimmän kärjen Kap Hornin. Spöring kävi Cookin retkikunnan mukana mm. Tahitilla, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, mutta pitkän matkan loppupuolella 1771 Spöring kuoli punatautiin ja hänet haudattiin Intian valtamereen 300 kilometrin päähän Joulusaaresta. Kapteeni Cook kirjoitti laivan lokikirjaan: ”Elämästäni erkani hra Sporing, hra Banksin seurueeseen kuulunut herrasmies.”

Spöringistä ei ole säilynyt jälkipolville edes valokuvaa. Hänen tiedetään olleen sivistyneistöä. Hänen isänsä, niin ikään Herman Dietrich Spöring, toimi Turun Akatemian lääketieteen professorina. Myös äidin Hedvig Ulrika Meurmanin kolme sisarta olivat naimissa Akatemian professorien kanssa. Yksi säilynyt tieto Herman Spöring nuoremmasta on kirjeessä, jonka Solander lähetti opettajalleen Linnélle Endeavourin matkan alkuvaiheessa. Rio de Janeirossa päivätyssä viestissä Solander kertoo: ”Turun edesmenneen professorin Spöringin poika on täällä kanssani, kirjurina; hänen nimensä on Herman Dietrich, hän on lähtenyt merille Ruotsista 1755 ja ollut 11 vuotta Lontoossa kelloseppänä. Viime vuosina minä olen teettänyt hänellä kirjallisia töitä.”


Tiede-lehdessä 2/2003 Helsingin yliopiston kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen kirjoitti Endeavourin matkasta, jonka ensimmäinen pysähdyspaikka oli Madeiran saari: ”Banks ja Solander apulaisineen kävivät heti töihin. Kokoelmiin kerättiin kasveja ja hyönteisiä, isompia eläimiä tarkkailtiin ja piirrettiin. Tuohon maailmanaikaan, kun ei ollut valokuvaajia, olivat piirtäjät tai taiteilijat korvaamattoman tärkeitä dokumentoijia. He laativat tutkimuskohteista, olivat ne kasveja, eläimiä, esineitä tai ihmisiä, luonnokset, joista sitten kotona viimeisteltiin tutkimusaineiston tulokset.”

Matka jatkui ja vihdoin Kap Hornin jälkeen retkikunnan eteen avautui Tyynimeri, maapallon meristä suurin ja tuntemattomin: ”Pitkä purjehdus sujui hyvin, ja matkan ensimmäiseen viralliseen määränpäähän Tahitiin saavuttiin huhtikuun puolivälissä. Vain muutamaa päivää myöhemmin sattui ikävä tapaus, joka muutti Spöringin tehtäviä ratkaisevasti. Retkikunnan piirtäjistä toinen sai vakavan epilepsiakohtauksen ja kuoli. Spöring, joka tiedettiin taitavaksi piirtäjäksi, määrättiin toimimaan muiden tehtävien ohessa ryhmän toisena taiteilijana.”

Laivan purjehdusmiehistön ja tieteellisen retkikunnan jäsenten terveys oli pysynyt hyvänä. Taiteilijan kuolemaa lukuun ottamatta vain jokunen merisotilas oli loukkaantunut tai sairastunut. Keripukki oli onnistuttu torjumaan hapankaalin, tuoreiden vihannesten, sitruuna- ja appelsiinimehun ja maltaiden avulla. Jaavassa miehistöön kuitenkin iskivät trooppiset taudit, joista vakavin oli punatauti. Laivan lääkäri kuoli, ja Spöringin jälkeen menehtyi monta merisotilasta ja Banksin retkikunnan jäseniä.

Spöringin tekemiä piirroksia on British Libraryssa ja British Museumissa. Hänen mukaansa nimettyjä katuja on Australiassa kaksi, Canberrassa ja Townsvillessä. Tolaganlahdella olevan saaren Cook nimesi Sporing Islandiksi, mutta nykyisin nimi on Porewa. Saarelta tuotu kivi on kiinnitetty Turussa Rettigin palatsin seinässä olevaan Spöringin muistomerkkiin.

KOMISARIO MORSE

Tv-sarjaelokuva Nuori Morse on alkuperäiseltä nimeltään Endeavour. Syy nimeen selvisi yhdessä jaksossa, jossa Morse paljasti, että hänen etunimensä on Endeavour. Vanhan komisario Morsen tutkimuksista kertovan sarjan englantilainen nimi on Inspector Morse.

kari.naskinen@gmail.com