keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Torintaus, Sekunda ja Pala

Helsingin Sanomissa oli tänään Eurokangas Oy:n mainos, jossa kauppaneuvos Kaija Ward ilmoitti 70 prosentin kangasalennusmyynnistä. Tämä niissä merkeissä, että Kaija Ward täytti keskiviikkona 70 vuotta.

Eurokankaan historia on tuttua vanhoille lahtelaisille. Kaijan vanhemmat Saimi ja Veikko Heinonen perustivat 1945 Vapaudenkadulle pienen kangaskaupan nimeltään Torintaus, ja Kaija hääri liikkeessä vanhempiensa apuna jo pikkutyttönä. Sotienjälkeisinä pula-aikoinakin Veikko supliikkimiehenä sai kaupan takahuoneen täyteen kankaita Orimattilan villatehtailta.

Kun tultiin 1960-luvulle, ajat olivat muuttuneet ja halpakauppa oli kova sana. Kun vielä kilpailijat tulivat Veikon kuullen tokaisseeksi, että se Heinosen Veikon tavara on vaan sellaista sekundaa ja palaa, niin mies sisuuntuneena muutti yrityksen nimen Sekunda ja Pala Ky:ksi. Muutos ei ollut haitaksi, vaan kauppa kävi ajan hengen mukaisesti.


Kaijan ja hänen miehensä Carl-Johan Wardin myötä perheyritys kasvoi ja 1980-luvulla valikoima oli laajentunut kattamaan eurooppalaisia laatukankaita niin sisustukseen kuin vaatetukseen. Nimen oli myös uudistuttava vastaamaan ajan henkeä, jolloin nimeksi tuli Superkangas. Vuonna 1991 nimi muutettiin Eurokankaaksi.

Eurokankaalla on nyt 31 myymälää, henkilöstöä on yli 400 ja liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa. Suurin myymälä on Vantaan Tammistossa. Yrityksen pääkonttori on Orimattilassa.

Vuonna 1996 Kaija ja Calle Ward valittiin Lahden vuoden yrittäjiksi ja 1997 tuli Suomen Yrittäjien valtakunnallinen yrittäjäpalkinto. Kannaksen yhteiskoulun tyttö, ekonomi Kaija Ward on kaksi kertaa palkittu Euroopan menestyneimpänä naisyrittäjänä. Varhaisin tunnustus oli, kun Kaija sai kansakoulun ensimmäisen luokan keväällä Hymypoika-patsaan (Hymytyttöjä ei vielä silloin jaettu).

Eurokankaan konsernijohtajana toimii sukupolvenvaihdoksen jälkeen Daniel Ward.

Tämän syksyn uutisasia Eurokankaalla on ollut, että sille tulivat myyntiin Finlaysonin kankaat.

kari.naskinen@gmail.com