tiistai 26. syyskuuta 2017

Maailman rikkain nainen kuoli, ammatti: perijätär

Ranskalainen Liliane Bettencourt kuoli viime viikolla 94-vuotiaana. Hän oli kosmetiikkayritys L´Orealin perustajan Eugene Schuellerin tytär. Schueller kuoli upporikkaana 1954, ja vielä rikkaampana kuoli hänen tyttärensä.

Lilianen ammatti oli perijätär, sillä hän ei tehnyt töitä päivääkään. Omaisuus kuitenkin kasvoi Forbes-talouslehden mukaan vuosina 1990 - 2010 kahdesta miljardista dollarista 25 miljardiin dollariin. Vuotuinen kasvu oli yli 13 prosenttia, ja kun siitä vähennetään inflaation vaikutus, omaisuuden vuosituotto oli noin 10 prosenttia.

Liliane Bettencourt kuului rikkaimmista rikkaimpiin. Maailman 50 rikkaimman ihmisen varallisuus kasvoi vuodesta 1987 vuoteen 2013 noin 7 prosenttia, joten Liliane-rouva ylitti tämänkin.

Vastaavana aikana maailman aikuisväestön keskimääräinen varallisuus kasvoi 2,1 prosenttia ja maailman bruttokansantuote 3,3 prosenttia.

Rikkailla on myös omat temppunsa rikkautensa maksimoimiseksi. Bettencourtien holding-yhtiötä johti Ranskan budjettiministerin vaimo, ja ministeri itse toimi rahastonhoitajana siinä puolueessa, joka oli saanut isoja lahjoituksia vaimonsa hoitamista varoista. Tämä puolue laski valtakautenaan omaisuusveron kolmannekseen entisestä tasosta.

Liliane Bettencourtin tyttären Francoise Bettencourt-Meyersin (64) perimän omaisuuden arvo on uutistoimisto Bloombergin mukaan 43 miljoonaa dollaria.

Suomessakin ollaan siellä täällä sitä mieltä, että perintövero pitäisi poistaa kokonaan.

kari.naskinen@gmail.com