lauantai 4. maaliskuuta 2017

Lahti palasi

Vuoden 2001 MM-kisojen jälkeen Lahti oli synonyymi dopingille, joidenkin mielestä on vieläkin. Vuoden 2017 kisat onnistuivat nyt kuitenkin kaikin puolin niin erinomaisesti, että voidaan sanoa Lahden tehneen paluun hiihtourheilun huipulle. Tosin Yleisradio vielä piti Lahden ja Suomen dopingimagoa yllä raahatessaan tv-lähetystensä kommentaattoreiksi hemoheshiihtäjät Virpi Kuitusen ja Harri Kirvesniemen.

Lahden asema hiihtourheilun ykköspaikkana Suomessa ei aina ole ollut automaatio. Kun Suomen Hiihtoliitto 1990-luvulla päätti hakea 2001:n MM-kisoja, voitti Lahti liiton hallituksen äänestyksessä Kuopion täpärästi 6-5. Tuo tasainen äänestys ja varsinkin Lahden ryvettyminen syyttömänä 2001:n dopingkisoissa pani lisää vauhtia kuopiolaisiin, ja Puijoa alettiin oikein tosissaan suunnitella Lahden ja Salpausselän kilpailijaksi.

Kuopio yritti kääntää liiton päättäjien mielipidettä omaksi edukseen ilmoittamalla suurisuuntaisista hankkeista, joihin kuului mm. 12-kerroksisen hotellin ja 10-kerroksisen toimistotalon rakentaminen Puijolle. Tuolloin oli esillä MM-kisojen hakeminen vuodelle 2013, 2015 tai 2017.

Puijo ei kuitenkaan päässyt puheita ja suunnitelmia pitemmälle, kun taas Lahdessa urheilukeskusta kehitettiin edelleen. Puijollahan iso ongelma on, että siellä ei ole samanlaisia stadionolosuhteita kuin Lahdessa. Katsomot ovat alkeellisia vai onkohan niitä ollenkaan – en tiedä, kun en ole siellä koskaan käynyt.

Lahdessa sen sijaan kaikki on kunnossa. Kuten Suomen olympiakomitean hallituksen jäsen
Lasse Mikkelsson
kirjoitti, Lahdella on vuoden 2017 kisojen jälkeen edelleen loistavat mahdollisuudet hakea tulevia talvilajien arvokisoja (ESS 4.3.2017). Olympiakisoja Suomeen ei ehkä saada, mutta pohjoismaisten lajien MM-kilpailut on täysin mahdollista hankkia Lahteen taas 15-20 vuoden kuluttua.

Suomen ampumahiihtoliitto puolestaan on esittänyt toiveen, että ampumahiihdon maailmancupit siirrettäisiin vuoden 2018 jälkeen Kontiolahdelta Lahteen. Liitto teki tätä koskevan suosituksen Kansainväliselle ampumahiihtoliitolle kesällä 2016. Tässä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, onhan Lahdessa järjestetty lajin MM-kilpailutkin neljä kertaa (1981, 1987, 1991, 2000). Lahdessa ampumahiihdon paluuseen valmistaudutaan niin, että stadionille rakennetaan 2018 ampumahiihdon tarvitsemat vehkeet pysyviksi.

Eikä tarvitse rajoittua vain talveen: ”Onnistuneiden MM-kilpailujen jälkeen tarjolla on monia maailmanluokan tapahtumia kuten mm. kansainvälinen Ironman-kilpailu, joka on maailman suurin kestävyysurheilun brändi”, kirjoitti Mikkelsson.

Lahti on jo ollutkin aktiivinen tämän triathlon-tapahtuman suhteen. Lahden kaupunginhallitus on hyväksynyt neuvotteluiden aloittamisen, ja tähtäimessä on kilpailun järjestäminen 2018.

kari.naskinen@gmail.com