tiistai 28. maaliskuuta 2017

Oman liikkeen leivissä

Työväenmuseo Werstaassa Tampereella avattiin näyttely ”Oman liikkeen leivissä”. Se kertoo työväestön oman osuustoimintaliikkeen historiasta, millä on pituutta jo reilusti yli sata vuotta. E-osuusliikkeiden suuruus on jo mennyttä kalua, mutta jäljellä on vielä Osuuskunta Tradeka, jonka merkittävin liiketoimintahaara on hotelli- ja ravintola-alalla toimiva Restel. Se on alan suurin ketju Suomessa: 47 hotellia, 230 ravintolaa ja yli 5000 työntekijää.

Sata vuotta tulee tänä vuonna kuluneeksi siitä, kun edistysmieliset osuusliikkeet erosivat SOK:sta ja perustivat keskuskaupakseen OTK:n. Paikallisia osuuskauppoja oli tuossa vaiheessa toiminnassa 94 eri puolilla maata, ja OTK:n perustavan kokouksen ne pitivät Helsingin uudella ylioppilastalolla. Enimmillään osuusliikkeitä oli 129.

Kullakin osuusliikkeellä oli oma säästökassansa. Sinne pantiin korkoa kasvamaan myös ostohyvitykset, ja tässä toiminnassa minäkin olin tehokkaasti mukana jo varhain. Ostohyvitykset saatiin aina vuodenvaihteen jälkeen, kun oli laskettu yhteen loppusumma talteen otetuista ostokuiteista. Minulla oli vaativa tehtävä: keräsin kaupan lattialta muiden asiakkaiden pudottamia kuitteja, jotka niputettiin yhteen äidin saamien omien kuittien kanssa.

Tosin osasin delegoida tuon tehtävän viisi vuotta nuoremmalle veljelleni, jos oli mukana kauppareissulla. Usein olikin, koska pyysin Jukka-pojan mukaan, ettei minun tarvinnut lattialta lappuja kerätä.

Tämä oma liikkeemme oli Mäki-Matin maitokauppa Jyväskylän Kauppakadun alapäässä aivan Aren aukion tuntumassa. Meiltä ei kauppaan ollut kuin 200 metriä, koska asuimme Aren korttelissa.

Mäki-Matti oli iso tekijä, selvästi vahvempi kuin porvarillinen osuuskauppa Keskimaa. Mäki-Matti oli perustettu jo 1905, jolloin sen ensimmäinen myymälä avattiin nykyisen Voionmaankatu 9:n kohdalla. Vuonna 1916 Mäki-Matin pääpaikaksi muodostui ns. Spetsin tontti Kauppakatu 32:ssa Aren aukion ja Väinönkadun välillä. Siihen Mäki-Matti rakennutti ison kivitalonsa 1929, jonka oli suunnitellut Viipurista lähtöisin ollut arkkitehti Georg Jägerroos.

Jägerroosin suunnittelemia olivat myös OTK:n pääkonttori, mylly ja Katajanokan varasto Helsingissä, OTK:n mylly ja keskusvarasto Viipurissa, Osuusliike Voiman pääkonttori Tampereella ja Osuusliike Ahjon liiketalo Hyvinkäällä. Minullekin ammatinvalinnanohjaaja Jyväskylän Lyseossa suositteli arkkitehdin ammattia, mutta ei tärpännyt.

Kun olin läpäissyt pääsykokeet Lyseoon, otti isä ostohyvityssäästöjä Mäki-Matin säästökassasta ja
osti minulle lahjaksi Jaguar-polkupyörän, jossa oli kolme vaihdetta. Oli kannattanut kuitteja lattialta noukkia.

kari.naskinen@gmail.com