sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Kuolemakin on jo kilpailutettu


Eläkkeellä oleva sysmäläinen poliisi Esko Ojanen kirjoitti markkinatalouden äärimmäisistä kuvioista Heinolassa ilmestyvässä Itä-Hämeessä:

”Yli 90-vuotias henkilö oli menossa Sysmässä kirkonkylän asunnoltaan noin 150 metrin päässä olevaan palvelukeskukseen. Hän käveli rollaattorin kanssa, sai puolimatkassa kuolemaan johtaneen sairauskohtauksen ja tuupertui. Lähistöllä liikkuneen ambulanssin miehistö oli havainnut tapauksen ja aloittanut pitkään kestäneen elvytyksen tuloksetta. Sitten alkoi poliisin odotus. Sen jälkeen tuli ruumisauto Lahdesta.”

Siis 90 kilometrin päästä Lahdesta. Aiheuttaa ihmettelyä, koska Sysmässäkin kyllä toimii täyden palvelun hautaustoimisto.

Sitten Ojala kirjoitti toisesta tapauksesta: ”Kaupassa kirkonkylässä iäkäs henkilö oli saanut kuolemaan johtaneen sairauskohtauksen ja tuupertunut. Vainaja virui peitettynä keskellä aluetta, jossa käveli jatkuvasti kassoilta poistuvia asiakkaita. Poliisipartio tuli Lahdesta saakka. Alkututkimuksen jälkeen Lahdesta tullut ruumisauto pääsi viemään vainajan pois. Tässä tapauksessa vainaja joutui olemaan kuolinpaikallaan 4-5 tuntia. Ei ollut mieltä ylentävää nähdä, millaisen kohtelun vainaja voi saada.”

Taas Lahdesta, yli tunnin matkan päästä. Poliisin osalta tilanne on tuttu: Sysmästäkin on poliisin kansliapalvelut viety pois, samoin Hartolasta. Kenttätyöt hoituvat nykyisin Lahden ja Heinolan poliisien toimesta. Tämän takia poliisin tulo kestää. Mutta miksi ruumisautotkin tulevat Lahdesta? Ojala kirjoitti:

”Täällä puhutaan, että poliisi olisi joutunut kilpailuttamaan tilaamansa vainajien siirtokuljetukset ja voittaja on löytynyt Lahdesta. Kun vainajan oma kilpaileminen päättyy, niin muut kilpailevat hänestä.”

Markkinataloudessa Sysmä ja Hartola ja monet muut maaseutukunnat ovat joutuneet takamaaksi myös viranomaispalveluiden osalta.

(Valokuva: vastavalo.fi)

kari.naskinen@gmail.com