keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Klaus Härön miekanisku ei oikein osuPorvoolaisen Klaus Härön elokuva virolaisesta miekkailuvalmentajasta Endel Nelisistä (1925 - 1993) on sentimentaalinen viihdeleffa, vaikka tarkoitus on saattanut olla vakavampikin. Miekkailija kuvaa sitä hankalaa tilannetta, mihin Nelis joutui Stalinin vainojen aikana 1950-luvun alussa. Nelis oli valmistunut Tarton yliopistosta, jatkanut opintoja Leningradin urheiluyliopistossa, mutta joutunut pakosalle, kun neuvostoviranomaiset olivat saaneet selville, että Nelisillä onkin puoliksi saksalaiset juuret (isän sukunimi Keller) ja on hämätäkseen ruvennut käyttämään äitinsä tyttönimeä.

Nelis pakenee syrjäiseen kolkkaan, pääsee liikunnanopettajaksi Viron Haapsaluun. Siellä kuitenkin käry käy, kun koulun johtaja pääsee jäljille Nelisin menneisyydestä. Tässä ohessa elokuva kertoo siitä, miten miekkailua harrastanut Nelis alkaa pitää koululaisille miekkailukerhoa.

Elokuva etenee kauniin kuvauksen myötä mukavasti, mutta kun kaikki tapahtuu hyvin odotetusti ja särmättömästi, ei elokuva kunnolla nouse. Pehmeät, korean sumuiset ulkokuvat täydentävät lällyä tunnelmaa. Härö on lisäksi tehnyt elokuvaan muutaman ylitunteellisen kliimaksin niin, että elokuvateatterin ovella olisi kai pitänyt herkemmille katsojille jakaa nenäliinat.

Vastakkainasettelu Nelisin ja koulun johtajankin kesken on niin vanhanaikaisen kökkö, että asetelma vaikuttaa lähes sketsiltä – on idealistisen hyvä ihminen ja saatanallisen paha kommunisti.

Päähenkilöä tässä vironkielisessä elokuvassa esittää Märt Avandi, jolla oli pieni rooli jo Elmo Nüganenin elokuvassa Nimet marmoritaulussa (2002). Avandi vetää roolin puukasvoisena, yksi-ilmeisenä, joten tältäkään osin ei apuja löydy.

Jännitystä on rakennettu myös miekkailun ympärille: miten Haapsalun koululaiset pärjäävät isoissa kilpailuissa Leningradissa? Tietenkin pärjäävät, ja tämä on tehty juuri samalla tavalla kuin Hollywoodin urheiluelokuvissa: altavastaajat tulevat ja yllättävät kaikki ennakkosuosikit.

Endel Nelis oli siis mestarivalmentaja, joka lopulta teki Haapsalusta virolaisen miekkailu-urheilun keskuksen. Tästä ei elokuvassa enää kerrota, mutta joka tapauksessa Haapsalussa miekkailuun valmentautuneet ovat saavuttaneet viisi maailmanmestaruutta, viimeksi Nikolai Novosjolov 2010 ja 2013. Endel Nelisin poika Peeter Nelis (s. 1953) on jatkanut isänsä työtä, ja toimii tällä hetkellä myös Suomen miekkailumaajoukkueen valmentajana.

kari.naskinen@gmail.com