keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Enemmistö kansalaisista SDP:n linjoillaErilaisissa mielipidetutkimuksissa suomalaiset ilmaisevat tyytyväisyytensä hyvin toimiviin julkisiin palveluihin. Esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimussarjassa on vakioaiheena sosiaaliturva – väite kuuluu: ”Vaikka hyvän sosiaaliturvan ja muiden julkisten palveluiden ylläpitäminen maksaa paljon, suomalainen hyvinvointivaltio on aina hintansa arvoinen.” Tämän väitteen kanssa on 80 prosenttia vastaajista täysin tai jokseenkin samaa mieltä. Julkisten palveluiden yksityistämistä kannattaa Evan kyselyjen mukaan vain 25 prosenttia. Selvä enemmistö on siis niillä linjoilla, joita sosialidemokraatit edustavat. Tämä ei kuitenkaan ole vaaleissa näkynyt pitkään aikaan.

Porvaripuolueiden tilanne on tässä suhteessa selvästi parempi. Kun äänestyslukuja tarkastelee vaalialueittain, ovat äänestysprosentit aina korkeimmillaan niissä alueilla, joissa asuu keskimääräistä parempituloisia ihmisiä.


Kiistaton tosiasia kuitenkin on, että hyvinvointivaltion rakenteet ovat pääosin sosialidemokraattien ansiota. Nyt kun SDP:n vaalivideossa näitä asioita käydään läpi, se on herättänyt joissakin närkästystä. Esimerkiksi Yleisradion politiikantoimittaja Timo Seppänen on kirjoittanut omana näkökulmanaan, että ”SDP tuijottaa vaalivideossaan peruutuspeiliin”. Kun katsoo videon kokonaan, näin ei tietenkään ole, vaan lopussa on myös asioita, joiden toteutumiset olisivat hyviä uutisia tulevaisuudessa.


Vaalivideoilla ei vaalivoittoja tietenkään oteta. Yleisessä poliittisessa puheessa olisi kuitenkin saatava nykyistä enemmän esille muitakin kuin valtion ja kuntien talouteen liittyviä asioita. Povaripuolueet kyllä vastaavat tästä puolesta, koska niiden sanoma perustuu vain rahaan. Tässä ne saavat tukea tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä, jonka huolenaiheet ovat virkaanastujaispuheesta alkaen liittyneet lähinnä maailmanmarkkinoihin, talouskasvuun, huoleen julkisen sektorin kasvusta ja termihirviö kestävyysvajeeseen.


Kansalaiset, medborgare, ovat toista mieltä. Evan uusimman raportin mukaan vain 35 prosenttia vastaajista sanoi, ettei ihmisten hyvinvoinnin jatkuminen voi perustua taloudelliseen kasvuun.


Vain 20 prosenttia oli sitä mieltä, että markkinatalous toimii hyvin kaikkien kansalaisten parhaaksi.

kari.naskinen@gmail.com