lauantai 2. marraskuuta 2013

Annika Bengtzonia oikein urakalla

Televisiosta tulee tänään lauantaina ensimmäinen elokuva kuuden elokuvan sarjasta, jossa Liza Marklundin luoma toimittajahahmo Annika Bengtzon soheltaa poliisien seassa rikosten maailmassa. Tämä kuuden elokuvan satsi on tehty lähinnä dvd- ja tv-esityksiä varten, sillä tekijät ovat itsekin ymmärtäneet, että näin heppoisia elokuvia ei kannata teatterilevitykseen panna. Tosin Suomessa Finnkino toi tänään nähtävän Nobelin testamentin teatterilevitykseenkin, mutta kun se ei menestynyt, loput viisi elokuvaa jätettiin esittämättä.

Tuotantotapa on ollut vastaavanlainen kuin Solar Films Oy:llä Vares-sarjassa: tehtiin kuusi elokuvaa yhteen pötköön hyvin lyhyessä ajassa. Annika Bengtzon -sarjan elokuvien valmistumisvuodeksi on merkitty 2012. Varekset valmistuivat 2011-12 ja lisää on tulossa 2015.

Nyt MTV3:lta lauantaisin tuleva kuuden elokuvan sarja ei ole samaa tasoa kuin kaksi varhempaa Liza Marklund -elokuvaa Uutispommi (2001) ja Paratiisi (2003). Nämä kuusi elokuvaa ovat ikään kuin kevytversioita dekkarikirjailijan aiheista. Muistuttavat lähinnä niitä saksalaisia tv-sarjoja, joissa leppoisasti selvitellään rikoksia. Ruotsalaiseen tapaan lisänä ovat tietenkin ihmissuhdeongelmat kotona ja töissä.

Annika Bengtzon on toimittaja, kuten Liza Marklundkin oli ennen pääsemistään suurmenestyskirjailijaksi. Roolissa on Malin Crépin (kuvassa), jonka ansiot ovat lähinnä ulkonäöllisiä. Kun verrataan Jussi Vareksen roolit tekevään Antti Reiniin, on ero kuin Ruotsilla ja Suomella, ylivoimaisesti Suomen eduksi. Annikalta puuttuu kaikki se särmäinen elämänmaku, minkä Reini on rooliinsa osannut tehdä.

Malin Crépinille tämä on uran toistaiseksi suurin saavutus. Komisario Winterissä hän on ollut pari kertaa mukana, mutta uudehko kasvo joka tapauksessa.

Annika Bengtzon -elokuvat ovat puolentoista tunnin mittaisia, mutta mainoskanavalla esitettyinä aikaa menee pari tuntia. Tänään 2.11.2013 nähtävässä jaksossa rikostoimittaja Annika Bengtzon on raportoimassa Nobel-juhlia, kun salamurhaaja ampuu israelilaista tutkijaa ja miehen kanssa tanssinut säätiön puheenjohtaja Caroline von Behring kuolee saamiinsa vammoihin. Ensimmäiset epäilyt kohdistuvat islamisteihin, mutta Annikan tutkimukset alkavat näyttää aivan toiseen suuntaan.

kari.naskinen@gmail.com