torstai 2. toukokuuta 2013

Rosvojen valtiossa ei suurimpia rosvoja tuomita

Televisiossa nähdään tänään torstaina klo 22 ohjelma Wall Streetin koskemattomat. Se käsittelee vuosina 2007-08 alkanutta USA:n rahoituskriisiä, joka nopeasti heijastui lähes koko maailmaan. Esille tulee se, miten pankit antoivat ihmisille asuntolainaa täysin holtittomasti. Laina-anomukset menivät läpi, vaikka minkäänlaisia takeita satojen tuhansien dollareiden lainojen takaisinsaamisesta ei ollut. Pankit itse eivät kuitenkaan kärsineet, koska ne myivät vaikeuksiin joutuneiden ihmisten lainapaperit eteenpäin muille keinottelijoille.

Pari vuotta sitten nähtiin vastaavanlainen amerikkalainen tv-ohjelma Sisäpiirin homma. Tämän dokumenttielokuvan pohjalta on sen tekijä, Oscarilla palkittu Charles Ferguson on tehnyt kirjan Rosvojen valtio, joka viime vuonna ilmestyi suomeksikin. Kirjan alaotsikko on: Yritysten rikollisuus, poliittinen korruptio ja Yhdysvaltain kaappaaminen. Siinä käy selväksi se, mistä oli pankkien osalta kysymys. Lukuisten lainanottajien maksukyvyttömyys tiedettiin, mutta siitä ei välitetty, koska pankit olivat oman selustansa turvanneet.

Tämä onnistui, koska pankeille oli annettu vapaat kädet. FBI oli jo 2005 varoittanut asuntopetosten aallosta. FBI:n rahoitusrikosraportissa (Financial Crime Report to the Public) jouduttiin nostamaan kädet pystyyn, koska ”merkittävällä osalla asuntolaina-alasta ei ole velvollisuutta ilmoittaa petoksesta”.

Jo noihin aikoihin tilanne oli siis karkaamassa käsistä. Fergusonin kirjassa käydään läpi pankkien asiakirjoja, joista ilmenee, että pankit antoivat lainoja tietäen täysin, mihin lainananto johti. Pankkien henkilökunta toki kertoi usein tilanteista johtoportaille, mutta tuloksetta.

New Century Financial Corporation oli perustettu 1995 asuntolainojen antajaksi. Sen rahoittajia olivat mm. Morgan Stanley ja Credit Suisse. Kirjassa lainataan lainanantajahenkilöiden sähköposteja New Centuryn korkeimmalle johdolle jo vuodelta 2004:

- Hakijan ilmoittamiin tuloihin perustuvissa lainoissa on erittäin suuri riski, että maksut jäävät hoitamatta jo varhain.

- Minua vaivaavat lainanottajat, jotka eivät pysty todistamaan tulojaan tai eivät halua sitä tehdä.

- Emme pysty määrittämään, onko lainanottajalla varaa lainaan.

Nämä huitaistiin kuitenkin delete-nappulalla roskakoriin. New Centuryn sisäisessä muistiossa vain todettiin kyynisesti: ”Väistämättä lainanottajan omaisuus ei riitä kierteen jatkamiseen ja hän joutuu myymään asuntonsa tai se pakkolunastetaan.”

Tällainen lainatoiminta oli alkanut 1900-luvun lopulla, kun Ronald Reaganin ja Bill Clintonin hallintojen käynnistämä sääntelyn purkamisen kausi oli poistanut miltei kaikki pörssikaupan, yritysfuusioiden ja teollisuuden yhdistymisen rajoitukset. George Bushin hallinto lopetti muut rajoitukset, samoin kaikenlaisesta laittoman hyödyn saamisesta tuomittavien rangaistusten uhan. Yhdysvaltain koko finanssiala oli 2000-luvulle tultaessa kuin villi länsi, villi ja vapaa. Ferguson kirjoittaa, että ”Yhdysvaltain rahoitusala sai nykyisen, erittäin keskittyneen, usein rikollisen ja systeemisesti vaarallisen muotonsa”.

Torstai-illan ohjelmassa (TV 1) nähdään ainakin jotakin siitä, miten tämä rikollinen systeemi on toiminut ja miten suurimmat rosvot ovat jääneet rankaisematta. Nykyisin eivät pankkirosvot ryöstä pankkeja, vaan pankkirosvot istuvat pankeissa ja ryöstävät asiakkaita.

(Tämä juttu on aiemmin julkaistu Hämeen Kaiku -verkkolehdessä, www.hameenkaiku.fi)

kari.naskinen@gmail.com