keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Luova laskelma: Konserttitalo tulee kalliimmaksi kuin uusi rakennus


Lahden kaupunginhallitus päätti, että Lahden konservatorion toiminta tulee jatkumaan vanhassa konserttitalossa. Vaihtoehtona olisi ollut, että konservatorio olisi siirtynyt Yritys- ja kulttuurikeskus Malskiin, jonne eri kulttuuritoimijoiden Luovat-yhdistys rakennuttaisi uuden konservatoriotalon.

Luovat ry:n toimesta lähetettiin kaupunginhallituksen jäsenille ennen kh:n kokousta taloudellinen vertailulaskelma tilavaihtoehdoista. Nykyisen konserttitalon osalta vuotuiset kustannusluvut näyttävät tällaisilta:

- Pääomavuokra (sis. alv:n) 540 000 euroa
- Hoitokustannukset (sis. alv:n) 196 800 euroa
- Siivous (4000 neliötä) 72 000 euroa
- Yhteensä 808 000 euroa

Uusi rakennus Malskin alueelle:

- Vuokra (sis. alv:n ja hoitokustannukset) 540 000 euroa
- Siivous (2400 neliötä) 43 200 euroa
- Yhteensä 583 200 euroa

Yksi asia tässä kokonaisuudessa on, että arkkitehtonisesti arvokas konserttitalo (1954) halutaan säilyttää nykyisellään, ja parhaiten se onnistuu niin, että konservatorion toiminta jatkuu siellä. Ongelmia kuitenkin on sekä opetuksen että työterveyden kannalta. Konservatorion oma kantakin oli alun perin, että muutto olisi fiksumpi vaihtoehto: ”Malski on toiminnallisesti parempi ja kustannuksiltaan ajassa edullisempi.”

Lopulta konservatorio ei kuitenkaan halunnut olla poikkiteloin kh:n kanssa, vaan antoi suosiolla sen päättää ratkaisusta.

Kun konservatorio jää konserttitaloon, rakennuksen ostaa Pasi Tinnilän yritys Liberi Oy. Konserttitalolla bisneksiään lisäävä Tinnilä on Lahden Kokoomuksen merkittävä sponsori.

Luovat ry on vuonna 2011 rekisteröity, kaikille luovan alan toimijoille avoin kehittämisyhdistys. Sen tarkoituksena on valvoa luovan alan toimijoiden yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistyötä, kehittää luovien alojen liiketoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä. Yhdistyksen puheenjohtaja on Erkki Krohn, varapuheenjohtaja Esa Rimpiläinen sekä hallituksen muut jäsenet Sirpa Glad-Staf, Päivi Henttu, Ulla Koskinen-Laine, Miika Laakso, Tiina Salmi, Kristiina Soini-Salomaa, Timo Taulo ja Juhani Vainio.

(Tämä juttu on aikaisemmin julkaistu Hämeen Kaiku –verkkolehdessä, www.hameenkaiku.fi)

kari.naskinen@gmail.com