maanantai 6. toukokuuta 2013

Meitä katsojia petkutettiin tallimääräyksellä jo 1959Harjun TT-ajot Jyväskylässä oli helluntaina 1959 saanut ensi kertaa ohjelmaansa autoluokan. Starttiviivalle asettui neljä midget-luokan ajokkia, ja kilpailusta muodostui jännittävä, muistan hyvin. Nyt yli 50 vuoden jälkeen minulle kuitenkin paljastui, että jännittävyys runsaine ohituksineen oli johtunut tallimääräyksestä.

Midget-ajajat edustivat helsinkiläistä 500-kerhoa. Juuri ilmestyneessä kirjassa Suomalainen formulahistoria on selitys Harjun ajojen midget-kilpailun tapahtumille. Kirjan on julkaissut suomalaisen autourheilun perinnetietoutta keräävä Scuderia Naftalin. Sen uusimmassa kirjassa käydään läpi vuodet 1947-89, ja Harjun ajoja koskien kirjassa on valokuva 500-kerhon sisäisestä ohjeesta, joka oli annettu ajajille kolme päivää ennen kilpailua. Ohje on otsikoitu ”Ohjeet Jyväskylän TT-ajoon” ja teksti kuuluu:


Pentti Loivaranta lähtee johtamaan, Curt Lincoln toisena, Jouko Nordell kolmantena, Pentti Keinänen neljäntenä, Loivaranta ja Lincoln saavat vaihtaa johtoa pari kertaa n. 10 ensimmäisen kierroksen aikana. Vauhti sellainen, että kaikki pysyy koossa Keinästä lukuunottamatta. Noin 10-12 kierroksella sivuttaa Lincoln uudelleen Loivarannan ja Nordell pian tämän jälkeen, niin että maalijärjestys
1 Lincoln
2 Nordell
3 Loivaranta
4 Keinänen”


”Jos joku keskeyttää, säilyy muiden järjestys samana. Se joka rikkoo näitä ohjeita vastaan, saa ainoastaan matkakorvauksena mk 10 000,- ja muu starttirahasta menee yhdistyksen kassaan.”


”Loivaranta on matkan johtaja ja kapteeni ja ottaa rahat vastaan. Jos Seppo Rikkilä on matkassa mukana siirtyy nämä tehtävät hänelle.”

Tallimääräyksen allekirjoittaja on 500-kerhon puheenjohtaja Veikko Palotie.


Niin että eivät nämä tallimääräykset mikään uusi keksintö ole.


Tämän jutun kuva ei ole Harjun ajoista, vaan Eläintarhanajoista 1960. Tallimääräys tai ei, mutta kilpailua johtaa tässä Heimo Hietarinta, joka myös voitti, ja perässä tulee Curt Lincoln.


kari.naskinen@gmail.com