maanantai 8. lokakuuta 2012

Vares – sujuvaa suomalaistaVares-elokuvien tuotantoyhtiö on Solar Films Oy. Sen pääomistaja on ranskalainen tv- ja elokuvayhtiö Banijay Entertainmen, jolla on bisneksiä muissakin Pohjoismaissa. Kuuden Vares-elokuvan sarjan Solar Films teki kuudessa kuukaudessa 2010 pääasiassa Turussa. Tarkoitus on saada Varekset myös vientiin, ja varmaan tässä onnistutaankin, sillä ainakin monilukuiset tv-kanavat tarvitsevat jatkuvasti uutta materiaalia.

Uusinkin elokuva
Vares – Pimeyden tango on leikattu juuri sopivasti puolitoista tuntia pitkäksi, joten siitä saa kaksi tunnin tv-jaksoa, kun lisätään 15 minuuttia mainoksia. Selvästi on ajateltu myös sitä, että televisiossa Vareksia ei tarvitse esittää yömyöhällä, sillä raakaa väkivaltaa ei ole. Ikärajamerkintä on K 12. Ennen näitä kuutta elokuvaa Solar Films oli tehnyt jo kaksi Varesta, joissa nimihenkilöä esittää Juha Veijonen, ja ne ovat K 16.

Tästä pehmolinjastako johtuu, että uudet Varekset eivät ole enää saavuttaneet yhtä isoja katsojamääriä? On pudottu 200 000:sta 100 000:een.


Pimeyden tango
on edeltäjiensä tavoin sujuvaa kerrontaa. Henkilöohjaukseen ei Lauri Törhönen ole paljon tuhlannut aikaa, mutta kokeneet näyttelijät vetävät roolinsa rutiinilla hyvin. Sen sijaan kun näissä elokuvissa on käytetty muutamia vähemmän koulutettuja ja kokemattomia näyttelijöitä, on taso pudonnut. Tällä kertaa pätkii pahasti Lola Odusogan kanssa.

Pimeyden tangossa
on kolme erillistä tarinaa, joita seurataan. Katsoja ei tiedä, liittyvätkö ne toisiinsa. Ratkaisu on jopa hyvä, koska ydintarina ei ehkä olisi kantanut koko puoltatoista tuntia.

Antti Reini
yksityisetsivä Jussi Vareksena on sympaattinen.

En tästä elokuvasta paljon muuta osaa sanoa, kun olen jo kaiken sanottavan sanonut viisi kertaa aiemmin.


kari.naskinen@gmail.com