lauantai 13. lokakuuta 2012

Ihmefilmi ry. – Ei paluutaOpetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Ihmefilmi-hanke tutustuttaa yläaste- ja lukioikäisiä nuoria klassikkoelokuviin noin 30 paikkakunnalla. Tämän syyskauden sarja käsittää kymmenen elokuvaa, joihin koululaisilla on vapaa pääsy. Lisäksi näitä elokuvia esitetään Kavan elokuvateatterissa Orionissa Helsingissä.

Vaikka olen jo vähän yli-ikäinen, menin Lahdessa elokuvateatteri Kino Iirikseen katsomaan ihmefilmiä, harvoin Suomessa nähtyä Andrei Tarkovskin ensimmäistä pitkää elokuvaa Ei paluuta (1962). Ottivat sisään, kun muutama tyhjä paikka jäi. Otsikkokuvani on elokuvasta, joka kertoo 12-vuotiaasta orpopojasta toisen maailmansodan partisaanijoukoissa. Paluuta lapsuuteen ja nuoruuteen ei enää ollut.

Aikoinaan koin omat ”ihmefilmini” Jyväskylän elokuvakerhossa ja Jyväskylän Kesän öisissä esityksissä Elohuvissa, jossa elokuvat esitteli silloin vähän yli kaksikymppinen Peter von Bagh. Eikä sen jälkeen ole paluuta ollut. Elokuvasta on minulle tullut tärkein taide- ja viihdemuoto.

Ihmefilmi ry:n hallituksen jäsenet ovat Kimmo Aaltonen, Petri Kotwica, Antti Pentikäinen ja Lauri Timonen, ja hankkeen suojelijana toimii Jörn Donner.

Ihmefilmi-projektin tarkoituksena on tuoda laatuelokuvien katsominen osaksi koulujen ja nuorisotalojen toimintaa. Ihmefilmi pyrkii osaltaan lisäämään tietoutta elokuvan historiasta ja herättämään kipinää elokuvaharrastusta kohtaan. Se painottaa hyvän elokuvan katsomista sinänsä arvokkaana ja kehittävänä tapahtumana. Painotus on paikallaan, koska elokuvan asema kulttuurimuotona on viime vuosikymmeninä muuttunut. On yhä vähemmän sellaisia elokuvateattereita, joiden ohjelmistoon kuulua muutakin kuin varmoja viihdemagneetteja. Tämä on merkinnyt sitä, että elokuvatarjonnan määrä on oleellisesti vähentynyt, samalla kun televisio, dvd ja internet ovat muuttaneet käsityksiä elokuvan katsomisesta.

Lahdessa Ihmefilmin kanssa yhteistyötä tekee kaupungin nuorisopalvelut, joka pyörittää lisäksi Sammonkatu 8:ssa Mukava-klubia esittäen siellä musiikkielokuvia, myös vapaa pääsy.

Ihmefilmin ohjelma loppuvuodeksi Kino Iiriksessä (torstaisin klo 15.30):

18.10. Terry Gilliam: 12 apinaa
1.11. Stanley Kubrick: Kellopeliappelsiini
15.11. Francois Truffaut: Ampukaa pianistia
22.11. Leo McCarey: Neljä naurettavaa naapuria
29.11. Risto Jarva: Yhden miehen sota

Mukava-klubi Fillarissa (perjantaisin klo 18):

2.11. Alex Cox: Sid & Nancy
16.11. Tim Burton: Jali ja suklaatehdas
30.11. Rob Marshall: Chicago

kari.naskinen@gmail.com