keskiviikko 12. syyskuuta 2012

JYP ja Pelicans viime kaudella 15 parhaan joukossa Euroopassa


Helsingin Sanomien uskontohenkinen päätoimittaja Mikael Pentikäinen ilmoitti, että Hesari ei enää toimi Jokereiden sponsorina. Rikollinen peli HIFK:ta vastaan viime viikolla oli liikaa. Jokereiden taloutta tuo päätös ei paljon hetkauta, mutta on se joka tapauksessa vaarallinen signaali jääkiekkoyhtiöille ja koko lajille, joka viime vuodet on kulkenut Suomessa kultatuolissa.

Kokonaisuudessaan SM-liigan 13 yhtiötä ja yhdistysmuotoinen HPK ovat suuresti riippuvaisia sponsorituloista. Eikä hyvin ole mennyt. Viimeisten kymmenen vuoden aikana liigaseurat ovat tehneet taloudellista tappiota yli 40 miljoonaa euroa.


Taloudellisella mittarilla mitaten on pisimmässä voittoputkessa ollut Lahden Pelicans Oy, joka on tehnyt voitollisen tuloksen nyt seitsemänä vuotena peräkkäin. Neljä voitollista talousvuotta on takanaan HC Ässät Pori Oy:llä sekä kolme voitollista vuotta Oy HIFK-Hockey Ab:llä ja JYP Jyväskylä Oy:llä. Syvimmissä tappiokierteissä ovat viime vuosina olleet Blues Hockey Oy, Ilves-Hockey Oy, Jokerit HC Oy ja Rauman Lukko Oy, jonka tappioita kuitenkin tasataan miljoonabisnestä pyörittävän siivousalan RTK-Palvelut Oy:n voitoilla.


Torstaina 13.9. SM-liiga taas alkaa. Joukkueet ovat viime keväästä muuttuneet niin paljon, että voimasuhteet ovat toistaiseksi arvoitus. Kun tehdään ”sarjataulukko” loppukesän harjoitusotteluista, näyttää tilanne seuraavalta (pisteet ja suluissa pelattujen otteluiden määrä):


20 (9) Tappara

18 (8) Jokerit
16 (7) Ässät
15 (9) Ilves
15 (11) Pelicans
14 (9) HPK
14 (10) TPS
14 (11) Lukko
11 (9) Blues
10 (8) KalPa
  9 (10) JYP
  8 (7) SaiPa
  6 (10) Kärpät
  5 (8) HIFK

Passionhockey-nettisivusto panee vuosittain eurooppalaiset joukkueet paremmuusjärjestykseen. Ainoat suomalaiset 20 parhaan joukossa olivat viime kaudella JYP ja Pelicans:


  1. Dynamo Moskova

  2. Traktor Tsheljabinsk
  3. SKA Pietari
  4. Avantgard Omsk
  5. Brynäs
  6. Skellefteå AIK
  7. JYP
  8. Ak Baers Kazan
  9. Metallurg Magnitogorsk
10. Torpedo Nizhni Novgorod
11. Pardubice
12. Pelicans
13. Luleå HF
14. Bern
15. Atlant Mytishcki
16. Salavat Yalev Ufa

17. Zug
18. Sparta Praha
19. Eisbären Berliini
20. Plzen

SUIKKANEN NOUSI
LAHDEN YKKÖSEKSI

JYP ja Pelicans ovat viime kaudesta heikentyneet. Niillä on täysi tekeminen selvitä mitalipeleihin. Molempien joukkueiden päävalmentajat ovat entiset. Varsinkin
Kai Suikkanen teki viime kaudella hyvää työtä Lahdessa, jossa hänestä tuli tilastollisesti kaikkien aikojen paras valmentaja. Suikkasen voittoprosentti oli 58,4. Toisena tässä tilastossa on Upon Palloa 1960-luvulla valmentanut Seppo Liitsola, 54,8 %. Voittoprosentti on laskettu siten, että voitto = 1 ja tasapeli = ½ (nykyisiä jatkoaikavoittoja ja -häviöitä ei ole noteerattu, vaan kaikenlaiset varsinaisen peliajan tasapelit = ½).

Alkavaan kauteen lähtee myös uusia ykkösvalmentajia. Jotkut ovat epäilleet KalPan
Jari Laukkasen, Jokereiden Tomi Lämsän ja IFK:n Pasi Sormusen taitoja. Mutta niin epäiltiin vuosi sitten myös KalPan Tuomas Tuokkolaa ja JYPin Jyrki Ahoa – toinen voitti runkosarjan, toinen mestaruuden.

kari.naskinen@gmail.com