maanantai 9. heinäkuuta 2012

Vain Alonso, Räikkönen ja Rosberg ajaneet kaikki kilpailukierrokset


Moottoriurheilussa on nopeuden ohella tärkeintä luotettavuus. Formula 1 -luokan luotettavimmat ajajat ovat tänä vuonna olleet Fernando Alonso (Ferrari), Kimi Räikkönen (Lotus) ja Nico Rosberg (Mercedes), jotka ainoina ovat ajaneet yhdeksässä osakilpailussa kaikki kilpailukierrokset (550).

Tämän hetken paras ajaja on luultavasti Alonso. Varsinkin hänen alkukauden hyvät ajonsa kovimpia kilpailijoitaan huonommalla autolla olivat hämmästyttäviä.


Lotus sen sijaan on ollut koko ajan kummallisessa tilanteessa. Aika-ajosäätöjä ei saada täysin kuntoon, eivätkä startit kilpailuihin onnistu täydellisesti. Kaikki ei onnistu myöskään varikkotouhuissa, sillä renkaiden valinnoissa ja niiden vaihtojen ajoituksissa on tehty ilmeisiä virhelaskelmia.


Lotus on kuitenkin nopea ja hyvä ajettava; nytkin Siverstonessa Räikkönen ajoi kilpailun nopeimman kierroksen ja
Romain Grosjean nousi ensimmäisen kierroksen jälkeen tekemänsä varikkokäynnin jälkeen aivan hänniltä kuudenneksi.

Alonso on kärjessä myös siinä tilastossa, missä lasketaan se, miten kunkin kuljettajan sijoitukset ovat parantuneet tai heikentyneet lähtöruutuihinsa nähden. Yhdeksästä kilpailusta vain kahdessa on Alonso tullut maaliin huonommalla sijoituksella kuin on ollut hänen lähtöpaikkansa. Viiden kärkitallin ajajien osalta kokonaistilanne on seuraava:


+25
Fernando Alonso Ferrari
+22 Kimi Räikkönen Lotus
+15 Mark Webber Red Bull
-4   Felipe Massa Ferrari
-8   Lewis Hamilton McLaren
-10 Sebastian Vettel Red Bull
-17 Nico Rosberg Mercedes
-36 Jenson Button McLaren
-59 Romain Grosjean Lotus
-61 Michael Schumacher Mercedes

Tässä tilastossa eivät vertailukelpoisia ole huonompien tallien tilastot, koska niiden ajajien on helpompi tehdä suuria nousuja lähtöpaikkojen ollessa selvästi taempana. Näistä ajajista parhaat nousut ovat tehneet Toro Rosson
Jean-Eric Vergne +29, Marussian Timo Glock +25 ja Sauberin Sergio Perez +23. Caterhamin Heikki Kovalaisen saldo on +12 ja Vitali Petrovin +11.

kari.naskinen@gmail.com