keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Lehdenteko kesäterässä, myös kesällä


Suomen Espanjalta saamat vakuudet ovat tietenkin tämän päivän sanomalehtien tärkein sisältöaihe. Niin luulisi.

Etelä-Suomen Sanomissa etusivun iso pääotsikko koskee sitä, että kotimaista lampaanlihaa on liian vähän, pääuutissivun iso juttu kertoo tuhohyönteisistä, seuraava sivu on varattu vesitorneille. Seuraavien sivujen pääjutut käsittelevät kesän satoa ja rapukauden odottelua.


Suomen ja Espanjan sopimasta vakuusratkaisusta on pienehkö juttu sivu 9:n alareunassa.


Suomalaisen sanomalehdistön laatumittari on Helsingin Sanomat. Sen ns. premiäärisivulla (s. 3) on yli sivun vedetty otsikko vakuuksista ja itse asialle on varattu koko seuraava sivu.


ESS:n arvotuksen ymmärtäisi jotenkin, jos vakuusasian takana olisi ollut vasemmistolainen hallitus. Nyt meillä on kuitenkin lehteä lähellä olevan Kokoomuksen johtama hallitus, joka vakuusasiankin on hoitanut. Kysymys ei siis ole lehden manipuloivasta politiikanteosta, vaan pelkästään ammattitaidottomasta lehdenteosta, huonosta journalismista.


Etelä-Suomen Sanomat on muutaman viime vuoden aikana antanut lähtöpassit 15 vanhimmalle toimittajalleen. Nyt tämä näkyy. Lehteä tekevät aikaisemmin arvostettua pääkirjoitussivun Esalainen-palstaa myöten lähinnä juniorit, näin kesäisin kesäharjoittelijat.


kari.naskinen@gmail.com