sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Kannabiskokeilu – turhaa melua tyhjästä


Piti tehdä matka Amsterdamiin, että ehti vielä laillisin keinoin kokeilemaan huumeita. Hollannin eteläisissä osissa on jo tullut voimaan kielto kannabiksen eli marihuanan myymisestä ulkomaalaisille ja ensi vuonna kielto ulottuu myös Amsterdamiin.

Mutta ehdinpä siis. Heti ensimmäisenä päivänä Coffee shop -nimellä kulkevaan baariin, joita onkin melkein joka korttelissa. Kannabissätkä (joint) maksoi 3,70 euroa, ja suunnilleen tuota luokkaa hinta oli sen jälkeen muissakin ostopaikoissani.

Maku oli huonompi kuin tupakan. Myös palamisominaisuudet olivat huonommat; sätkä sammui, jos veti henkosia liian harvakseltaan. Oleellinen asia oli kuitenkin se, että minkäänlaista huumaavaa vaikutusta en tuntenut kertaakaan. En piristynyt, en tullut puheliaammaksi, enkä mitenkään erityisen hyväntuuliseksi, kuten tietosanakirjassa sanotaan. Varsinkin aistiharhoja ja illuusioita odottelin, mutta mitään ei tapahtunut.

Ainoa luulemani huumeharha oli, kun yhden jointin vedettyäni tulin baarista ulos ja näin talojen olevan vinossa. Myöhemmin kuitenkin luin matkaopaskirjasta, että satoja vuosia sitten talot rakennettiin Amsterdamissa sillä tavalla vinoon, että talo oli kallellaan kadulle päin. Näin yläkerroksiin voitiin nostaa tavaroita ilman, että ne raapivat alempien kerroksien seiniä.

Kannabis oli siis pettymys. Paljon hurjempi kokemus oli, kun yli 20 vuotta sitten ensimmäisen kerran sain joltakin jääkiekkoilijalta kokeiltavaksi nuuskaa. Siinä ei mennyt kuin pari minuuttia, kun oli syöksyttävä oksentamaan, ja jalat menivät voimattomiksi.

Hollannissa kannabissätkät vapautettiin näissä Coffee shopeissa myytäväksi 1976. Lisäksi on kauppoja, joista voi ostaa esimerkiksi kannabisteetä ja -pullia. Ensi vuonna siis ainakaan turisteille ei kuitenkaan enää myydä kannabista. Lisäksi myyntiä aletaan muutenkin kontrolloida enemmän. Myös Hollannin kansalaisten täytyy uuden lain mukaan rekisteröityä tietyn kahvilan asiakkaiksi voidakseen ostaa mietoja huumeita. Yhden kahvilan asiakasrekisterissä voi olla enintään 2000 ihmistä.

Tämän oman kokemukseni perusteella muutaman gramman kannabista sisältävä sätkä on kuitenkin yhtä tyhjän kanssa. Vai onko niin, että yli 20 vuotta nuuskaa käytettyäni ja joskus sikareita poltettuani olen jo immuuni lievemmille aineille? Sekin vielä, että ainakin viinanjuonti tekee iloisemmaksi, joskin siitä on se haittapuoli, että seuraavana päivänä ilo on muuttunut krapulaksi, mitä kuulemma ei kannabiksesta seuraa.

kari.naskinen@gmail.com