maanantai 16. huhtikuuta 2012

Patsaat nurin, kirjat roviolle...

Lahden kaupungin kulttuurilautakunta on hyväksynyt museonjohtaja Timo Simanaisen (Kok) päätöksen siitä, että kaupunginsairaalan edustalla oleva taideteos kaadetaan. Kysymyksessä on lahtelaissyntyisen Liisa Ruusuvaaran (1937 - 1975) viimeiseksi jäänyt julkinen työ. Lahden kaupunki oli kesällä 1972 julistanut veistoskilpailun uuden sairaalarakennuksen edustan elävöittämiseksi, ja seuraavana vuonna valmistui viidestä betonisesta kukasta muodostuva 6,5 metriä korkea teos.Nyt voi sanoa, että "Kukkatervehdys" on myös kunnianosoitus kolmelle Lahden kaupunginvaltuustossa työskennelleelle naiselle Alma Kockille (SKDL), Sirkka Lankiselle (Kok) ja Salme Myyryläiselle (SDP), joista kaksi viimeksi mainittua olivat myös kansanedustajia. Ilman näitä älykkäitä ja intomielisiä naisia ei kaupunginsairaalan laajennus todennäköisesti olisi toteutunut. Nyt tämä veistos näköjään joutaa pois, kun Sirkka Lankinen äskettäin kuoli 95-vuotiaana.

Riihimäkelinen museomies on sanonut, että kaataa pitää, koska on mennyt huonoon kuntoon. Tukea Simanainen on saanut kaupungin Tilakeskus Oy:n kiinteistöpäälliköltä Jouni Arolalta. Kuorma-autokin on veistosta kolauttanut. Siis että ei osata muka kunnostaa yhtä patsasta kaupungissa, jossa on myös erityisesti palkittuja betonirakennuksia.

Vaikka tämähän Lahden linja nyt tuntuu olevan. Taideoppilaitoksia lopetetaan, arkkitehtonisesti arvokasta konserttitaloa uhkaa purkutuomio, pieniä lähikirjastoja halutaan lakkauttaa, ja kai seuraavaksi pannaan kirjoja roviolle...

Chicago haluaa vanhan maineensa
takaisin. Lahti on urheilukaupunki ja sillä siisti. Tässä suhteessa asiat ovatkin hyvin, sillä esimerkiksi tällä hetkellä Lahti ja Jyväskylä ovat Suomessa ainoat paikkakunnat, joilla pelataan sekä jääkiekkoa että jalkapalloa. Tampereellakaan ei pelata kumpaakaan.

kari.naskine@gmail.com