perjantai 13. huhtikuuta 2012

Lahden Mieto Ykkönen – nyt Lahden Vahva Pelicans

Olkoon Pelicansin mitalin väri kumpi tahansa, eletään nyt lahtelaisen jääkiekkoilun kulta-aikaa. Tasan 20 vuotta sitten täällä oltiin kiekkohistorian pahimmassa kriisissä. Lahden ensimmäinen osakeyhtiömuotoinen jääkiekkotoiminta oli ajanut karille. Hockey Reipas Oy oli keväällä 1992 SM-liigan runkosarjassa kymmenes ja vältti karsintasarjan, mutta yhtiön tiedettiin tekevän konkurssin. Uhkana oli lahtelaisen edustuskiekkoilun putoaminen alimmalle sarjatasolle IV divisioonaan. Neuvottelut liigapaikan säilyttämisestä olivat kuitenkin jo käyneet kuumina. Päiväkirjamerkintäni 20 vuoden takaa kuvaavat tilannetta:

14.4.1992 Suurhallin neuvotteluhuoneessa klo 18: Reijo Mäki-Korvela, Jukka Kulmala, Pentti E Rantanen, Jorma Tamminen, Harri Lehti, Olavi Mikkola, Risto Valkjärvi, Jarmo Saarela, Martti Mäkelä, Kari Naskinen. On päätettävä ennen klo 20:tä, jatketaanko Lahdessa liigakiekkoilua. Valmentaja Esko Nokelainen odottaa vastausta, sillä hän on tänään luvannut vastata HPK:n johdolle, siirtyykö hän HPK:n valmentajaksi. Kynnyskysymys: perustettavan uuden seuran on maksettava rästissä olevat pelaajapalkkiot (noin 380 000 mk). Lupaudun uuden seuran puheenjohtajaksi ja ilmoitetaan asiasta Nokelaiselle, joka kutsutaan paikalle. Nokelainen suostuu valmentajaksi. Ehdotan seuran ja joukkueen nimeksi Reipas Lahtea.

16.4.1992 Kulmalan kanssa Jyväskylään JyP HT:n toimistoon (Kari Virolainen ja Urpo Helkovaara). Tutustumme JyP HT:n organisaatioon, jonka Virolainen esittelee. SM-liigan toimitusjohtaja Helkovaara varmistaa jo aiemmin saamani tiedon: jos Lahti ei pysty aloittamaan syksyllä liigaa, se joutuu aloittamaan IV divisioonasta, ja asioiden on oltava Lahdessa selvää ennen Hockey Reippaan konkurssia.

18.4.1992 Palaverissa Mäki-Korvela, Rantanen ja Naskinen. Tehdään luonnokset kirjelmiksi liigahallituksen kokoukseen 21.4. (Rantanen sorvannut tekstit).

20.4.1992 Nokelaisen kanssa Hockey Reippaan toimistossa. Myönteinen. Jos on pakko hankkia alkurahoitusta pelaajia myymällä, myydään Erkki Mäkelä, jos onnistutaan. Nokelainen kiinnostunut hankkimaan Venäjältä hyökkäyskaksikon Boldin – Borshevski.

21.4.1992 Rytmiradiossa Kulmalan kanssa, klo 11 tiedotustilaisuus Fellmannissa, klo 15 liigahallituksen kokous Helsingissä (Mäki-Korvela). Liigahallitus näyttää vihreää valoa, mutta aikaa ei ole paljon. Illalla Suurhallissa Rantanen, Mäki-Korvela, Teemu Hiltunen, Lars Larsson, Matti Kataja ja Juhani Kivihalme neuvottelevat Lahti Energian, IVOn ja Nokian tapauksista (sponsorointi).

22.4.1992 Etelä-Suomen Sanomien etusivulla otsikko: ”Hockey Reipas luopuu, Lahteen uusi liigaseura”. Kulmala kertoo, että KalPa maksaisi Toni Sihvosesta 400 000 mk. Klo 18 Suurhallissa perustetaan Reipas Lahti ry.

23.4.1992 Klo 11 Hannu Kuisman kanssa Hockey Reippaan toimistossa, tulee Reipas Lahden toiminnanjohtajaksi. Jaromir Sindel luovuttaa työsuhde-Nissaninsa avaimet ja lähtee Tampereelle (Tappara). Toni Koivunen käy ja kerron, että Hockey Reippaalta maksamatta jääneet rästipalkat maksetaan, tavalla tai toisella. Raportoin Lahden tilanteesta Helkovaaralle, joka tuntuu jo tuskastuvan. Illalla televisiossa Frank Pappa noteeraa lahtelaisten jääkiekkoasiat ja varsinkin nimikysymyksen: kun kaikki Reipas-, kiekko-, hockey- ja Lahti-termit sisältävät yhdistelmät on käytetty, on seuraavan joukkueen nimi ilmeisesti Lahden Mieto Ykkönen.

25.4.1992 Tarjoan Rytmiradiolle kolmen vuoden radiointioikeuksia 380 000 markalla. Klo 22.30 soitan Mikko Vainiolle ja pyydän puoleksi vuodeksi puolen miljoonan markan lainaa, ei onnistu, mutta kaikki kivet on käännettävä. En sano kielellä pyörivää ajatusta, että jos lainaa, suostun SMP:n ehdokkaaksi ensi kunnallisvaaleissa (tätä Vainio on esittänyt jo pari vuotta).

26.4.1992 YIT:ssä Tamminen, Kulmala, Nokelainen ja Naskinen. Saadaanko Juha Virenius vaihtokaupassa Sindelistä? Pyritään myymään Tony Arima, mutta ei myydä Sihvosta (myös Lukko kiinnostunut). Keskustellaan venäläisistä; joitakin vetonauloja on saata aika nopeasti, jotta markkinoinnin avuksi saadaan konkreettista. Soitto Frank Mobergille: vieläkö HIFK on kiinnostunut Niko Marttilasta – ei ole.

27.4.1992 Jostain on saatava ne 380 000 mk, jotta päästään alkuun. Yhdistykselle lupaavat lainata rahaa Lehti 50 000 mk, Mäki-Korvela 50 000 mk, Tamminen 50 000 mk, Naskinen 30 000 mk. Rantanen lupaa panna nimensä pankkilainapaperiin.

28.4.1992 Tapaan kaupunginjohtaja Seppo Välisalon, jolta pyydän kaupungin vastaantuloa: jäähallin vuokraa pitäisi saada alennettua oleellisesti. Välisalo myönteinen. Hockey Reippaan toimistossa Nokelainen kertoo saaneensa mielenkiintoisen tarjouksen Sveitsin B-liigan ammattilaisjoukkueelta, mutta sanoo jäävänsä Lahteen, jos saamme asiat pikaisesti kuntoon. Nokelainen sanoo lähtevänsä MM-kisoihin Prahaan 30.4. ja odottaa minulta soittoa Hotelli Forumiin viimeistään alkuviikosta. Soitan äitimuorille Jyväskylään ja pyydän lainaksi kymppitonnia. Lupaa lähettää, vaikka pitää minua hulluna – ”Mitähän se pappa sanoo, kun se on niin kova JyPin mies?” – Päätetään, ettei puhuta isälleni mitään.

29.4.1992 Helsingissä McDonald´sin operatiivisen johtajan Kari Kivikosken luona. Tarjoan yhteistyötä ja jos sopimussumma on riittävän iso, voi liigajoukkueen nimi olla vaikka McReipas. KOP:n saatavia Hockey Reippaan konkurssista peräävä Antti Färkkilä soittaa ja kysyy, mitä Reipas Lahti aikoo tehdä. Kerron jotakin, mutta en kaikkea. Hockey Reippaan Ari Loukia soittaa ja sanoo, että konkurssi tulee 5.5. Ilmoitan Helkovaaralle, että asiat lutviutuvat nyt muutaman päivän sisällä, tai jos ei onnistu, sitten Helkovaara voi ilmoittaa Joensuuhun, että liigapaikan saa JoKP.

30.4.1992 Laskelmat kaikista vanhoista Hockey Reippaan velvoitteista nyt valmiit: palkka- ja palkkiorästit 385 000 mk, karanteenimaksujen ja pelaajavuokrien rästit 621 000 mk, velka SM-liigalle 115 000 mk + korot. Klo 11.30 avaan Reipas Lahti ry:n tilin SYP:ssä. Kuvio on monimutkainen. Tiedotusvälineille kerrottava, järjestetään tiedotustilaisuus Fellmannissa. STT:n Merja Åkerlind taitaa haistaa jotakin uutta systeemiä, mutta urheilutoimittajat onneksi sekoittavat keskustelua.
- - -
12.9.1992 Totta tämä on. Tänään klo 16 alkaa jääkiekon SM-liiga ottelulla Reipas Lahti – TPS.

13.9.1992 TPS voitti 6-4, mutta hengissä ollaan. Yleisöä täpärästi yli 3000. Kaikki sujui hyvin, ainakin melkein. McDonald´sin erätaukokilpailun kanssa oli ongelmia ja Ilta-Sanomien pelaajapalkinnot unohtuivat, mutta kokonaisuus oli hyvä. Liigaa pelataan.

kari.naskinen@gmail.com