tiistai 27. maaliskuuta 2012

Teatteri Eurooppa Neljä, erikoisuus Suomen teatterikentässä

Teatteri Eurooppa Neljällä oli tänään aamupäivällä esitys Nivavaaran koulussa Rovaniemellä. Ohjelmassa oli Risto Räppääjä ja Nuudelipää. Kesken esityksen kuului kovaäänisistä koulun rehtorin kuulutus siitä, että teatteriesitys on tänään myös päiväkotilaisille, ei pelkästään eka-tokaluokkalaisille. Esitys jatkui, mutta sitten tuli heti toinen kuulutus, korjaus edelliseen, että kuulemma teatterin esitys onkin jo menossa, että ei mitään hätää. Yleisöllä oli vähintään yhtä hauskaa kuin esiintyjilläkin.

Jyväskyläläinen Teatteri Eurooppa Neljä taitaa nykyisin olla ainoa näin laajalla alueella huseeraava kiertueteatteri. Huomenna se esittää Rovaniemellä normaalina yleisönäytäntönä hienon, koskettavan puhe/musiikkinäytelmän Enkelille siivet ja sitten pidetään vielä rokki-iltamat. Pohjoisessa vieraillaan vielä Sodankylässä, josta palataan etelään Euraan, Harjavaltaan, Jyväskylään ja Hankasalmelle. Sitten alkaa valmistautuminen kahteen kesäteatterinäytelmään, Suolahdessa saa 15.6. ensi-iltansa Haavelaiva ja Sappeen matkailukeskuksessa Pälkäneellä 20.6. Noin 7 veljestä.

Noin 15 ihmistä työllistävä Teatteri Eurooppa Neljä on harvinainen tapaus suomalaisessa teatterielämässä. Sen vuotuinen katsojamäärä on noin 50 000. Se on niin iso määrä, että suurempiin lukuihin pääsevät vain Helsingin kaupunginteatteri, Kansallisteatteri, molemmat Tampereen isot teatterit, Ryhmäteatteri sekä Lahden, Oulun ja Turun kaupunginteatterit. Selvästi vähemmän katsojia on esimerkiksi Kuopion, Jyväskylän, Porin, Vaasan ja Espoon kaupunginteattereilla.

Kesäteatteresityksillään E4 kerää katsojia noin 40 000 eli lähes saman verran kuin kesätilaston kärjessä oleva Pyynikin kesäteatteri.

Teatteri Eurooppa Neljä aloitti toimintansa 1989 Saarijärven vanhassa pappilassa, josta se siirtyi ensin 1998 Äänekoskelle juoksija Martti Vainion Kievariin ja 2004 Jyväskylän Laajavuoreen. Muutaman viime vuoden aikana se on tehnyt rinnakkain toisen kesänäytelmän Sappeeseen, jossa siis tulevana kesänä esitetään Spede Pasasen hupailu noin seitsemästä veljeksestä. Suolahden vanhalla asemalla nähdään Outi Poppin kirjoittama musiikkinäytelmä Haavelaiva, joka sitten lähtee yli kuukauden reissulle kohtii Laukaata, Jyväskylää ja Säynätsaloa - reissulle konkreettisesti, sillä teatteri liikkuu vanhalla proomulla, joka toimii myös esitysten näyttämönä.

Eurooppa Nelosen perustajia olivat mm. Kunto Ojansivu (Tonttu Toljanteri), Jukka Pääkkönen, Hämeenlinnan kaupunginteatterin nykyinen johtaja Heikki Paavilainen ja saman teatterin ohjaaja Matti Kuikkaniemi. Nykyisestä kokoonpanosta tunnetuin on Lahden kaupunginteatterin Beatles Storysta varsinkin muistettava Paavo Honkimäki. Vuosien varrella ovat vierailijoina käyneet mm. Pauli Hanhimieni, Ilkka Koivula, Kikka Laitinen, Merja Larivaara, Maria Lund, Kati Outinen ja Ritva Oksanen, joka nytkin tulee olemaan mukana Haavelaivassa.

Tästä tuli nyt tällainen mainoskirjoitus. Otin kynän käteen, kun kolmannen kerran näin Kuikkaniemen kirjoittaman Enkelille siivet. Se oli edellisen kerran teatterin ohjelmistossa jo 1990-luvun puolivälissä, ja nyt Ojansivu oli käynyt lämmittämässä sen uudelleen esityskuntoon toisille näyttelijöille. Honkimäki muistaa nähneensä sen E4:n vierailuesityksenä Teatteri Vanhassa Jukossa Lahdessa, jossa itse silloin oli nuorena näyttelijäharjoittelijana.

Enkelille siivet on kauniin surullinen tarina ystävyydestä, rakkaudesta, periksi antamattomuudesta ja uskosta siihen, että unelmista voi tehdä totta - mutta onnea ei saa ilmaiseksi, kaikella on hintansa. Onkohan tätä näytelmää koskaan esitetty missään muussa teatterissa, menestys ainakin olisi varma.

kari.naskinen@gmail.com