perjantai 9. maaliskuuta 2012

Poliitikkojen kirjoitukset ovat nykyisin parin lauseen tokaisuja

Päijät-Hämeen kansanedustajat sanovat, että he eivät enää juurikaan kirjoita blogeihinsa, vaan tyytyvät lyhyeen kommentointiin Facebookissa (Etelä-Suomen Sanomat 7.3.). Ainoa varsinainen poikkeus on Timo Heinonen (Kok), joka päivittäin ehtii kirjoittaa blogiinsa kunnon tekstin. Heinonen ymmärtää, että parin lauseen Facebook-tokaisu ei vastaa oikeaa mielipidekirjoitusta.

Vaikka esimerkiksi Juha Rehula (Kesk) on nykyisin melko toimettomana oppositiokansanedustajana, hän sanoo, että Facebookiin kirjoittaminen "on käytännön sanelema juttu; on helppo naputtaa viisi, seitsemän riviä vaikka keskellä yötä työpäivän päätteeksi".

Tämän "melko toimettomana" olemisen muistan siitä, kun entinen kansanedustaja Timo Seppälä (Kok) aikoinaan kertoi minulle, että kun oma puolue on oppositiossa, ei kansanedustajalla ole eduskunnassa oikein mitään tekemistä.

Mika Kari
(SDP)
myöntää, että blogin pitäminen on tärkeä keino tuoda esille syvällisempi mielipide, mutta hänen mielestään blogi alkaa olla välineenä jo aika kulunut. Kun seuraan muutaman kansanedustajan esiintymistä Facebookissa, niin käytännössä ne lyhyet tekstit ovat tätä luokkaa:

- Huomenta. Tänään valiokunnan kokous, iltapäivällä eduskuntaryhmä ja vierailu Finnnairin pääkonttorissa.

- Olipa taas sutinapäivä. Ei ehtinyt kunnolla syödä. Eduskunnan kahvilassa kahvit ja sämpylä.

- Valtion omistajanohjaus ei vain toimi. Jotakin sille pitäisi tehdä.

- Kreikka on tietenkin hankala paikka. Mitään kaiken ratkaisevaa keinoa ei olekaan. Pitää miettiä.

Kansanedustajat eivät näköjään ymmärrä, että Facebookin voisi yhdistää omiin blogikirjoituksiinsa. Blogista vain linkki Facebookiin, niin kaikki voisivat halutessaan lukea sen syvällisemmän mielipiteen. Linkin liittäminen Facebook-päivitykseen on kymmenen sekunnin homma.

Facebook on tärkeä juttu myös kaupunginvaltuutetuille - tärkeämpää kuin valtuuston kokouksen seuraaminen. Aikaa on kokouksessakin näpräillä puhelimen kanssa ja kirjoitella tekstejä Facebookiin. Ennen siellä luettiin iltapäivälehtiä, nyt luetaan iltapäivälehtiä ja kirjoitellaan Facebookiin.

kari.naskinen@gmail.com