torstai 16. helmikuuta 2012

Maailman mahtavimmat pankit säästetään pahimmalta


Kun euromaat auttavat Kreikkaa, ne todellisuudessa auttavat maailman mahtavimpia pankkeja. Kreikkaan rahaa lainanneet pankit on tarkoitus pelastaa hinnalla millä hyvänsä, ja se hinta revitään Kreikan kansalaisten selkänahasta.

Tässä pelissä on näkyvästi mukana myös Euroopan keskuspankki. Tällä hetkellä se lainaa rahaa yhden prosentin korolla pankeille, jotka voivat lainata edelleen rahaa eurokriisistä kärsiville valtioille, jotka puolestaan maksavat ko. pankeille korkoa 5-10 prosenttia.

Sveitsissä julkaistiin äskettäin selvitys monikansallisten jättiläisyritysten ristiinomistuksista. Listalle saatiin 147 toisiinsa hyvin läheisissä kytkennöissä olevaa yhtiötä, ja nämä yhtiöt hallitsevat kaikesta maailmantalouden vauraudesta 40 prosenttia. Tämän maailman mahtavien listan kärkipäässä on myös seitsemän sellaista pankkia, joiden lainaamia rahoja on sisällä Kreikassa; tässä nämä pankit ja suuruusjärjestys 147:n listalla:

1. Barclays
6. JP Morgan
9. UBS AG
12. Deutsche Bank
14. Credit Suisse
18.
Goldman Sachs
21. Morgan Stanley

Eikä näköjään tule kuuloonkaan, että tällaisia rahainstituutioita päästettäisiin vahingoittumaan. Ne ovat niin isoja, että niitä ei voi päästää konkurssiin. Näillä pankeilla on niin paljon valtaa maailmantaloudessa, että koko systeemi hajoaisi, jos niille kävisi huonosti. Voi pohtia sitäkin, onko nyt meneillään Kreikan ja euron kriisi vai Saksan, Ranskan ja Englannin suurpankkien kriisi. Esko Seppänen on puhunut myös kapitalismin systeemikriisistä.

kari.naskinen@gmail.com