tiistai 7. helmikuuta 2012

IMF jahtaa terroristeja

Tässä tapauksessa IMF ei tarkoita Maailmanpankkia, vaan kysymyksessä on salainen terrorisminvastainen yksikkö Impossible Mission Force. Asialla on taas nuoren Rauli Virtasen näköinen Tom Cruise, maailmanmiehiä molemmat. Tässä elokuvasarjan neljännessä osassa Mission: Impossible - Ghost Protocol Cruisen yhtenä vastustajana on Samuli Edelmann.

Meille suomalaisille on tietenkin tärkeätä, miten miehemme ja tyttäremme maailmalla pärjäävät. Golden Globe -voittajan Taina Elgin jälkeen ei Hollywood-menestystä ole paljon tullut - Peter Franzen esitti kerran ruumista ja Irina Björklund pääsi pussaamaan George Clooneyta. Kivikasvoinen Edelmann sentään taistelee itsensä Cruisen kanssa. Juoksutakaa-ajossa Cruise käyttää käsiään Usain Boltin tavoin aeronynaamisen diagonaalisesti sormetkin suorina, mutta Edelmann pääsee pakoon, vaikka kädet heiluvat kuin suomalaisella heinämiehellä. Tämä ei kuitenkaan riittänyt siihen, että Edelmannin nimi olisi alkuteksteissä noin kymmenen näyttelijänimen joukossa.

Elokuva on Cruisen show. Mielenkiintoista oli lukea Edelmannin jostakin haastattelusta, että Cruise ei käyttänyt hurjimmissakaan kohtauksissa sijaisnäyttelijöitä, vaan veti kaikki hommat itse. Kovaa mennäänkin, suvantokohtia ei ole. Reitillä Budapest - Moskova - Dubai - Mumbai - Seattle edetään sellaisella vauhdilla, että James Bondkaan ei pysyisi perässä. Välillä räjäytetään Kreml ja hetken kuluttua kiivetään maailman korkeimman rakennuksen lasiseinää pitkin niin, että katsojan mahanpohjassa vihloo.

Bond-leffoihin ovat yhtymäkohtina nokkelan mielikuvitukselliset tekniset vempaimet, ja sarjan musiikkiteema soi välillä bondimaisesti.

Edelmannin ohella pohjoismaista väriä tuo Millennium-sarjan ruotsalaistähti Michael Nyqvist, jonka apulaisena Edelmann toimii. Seksipuolen ilman seksiä hoitaa nuoren Lola Odusogan näköinen Paula Patton.

Siinä tämä. Muuta en osaa sanoa. Oman lajityyppinsä huippuedustaja, jopa ilman verisiä kurkunleikkauksia ja muuta turhaa sadismia, mistä iso plussa. Unohtunut tosin jo ensi viikolla.

kari.naskinen@gmail.com