tiistai 30. elokuuta 2011

TOTUUS: Valtio ohjaa kuntiin rahaa enemmän kuin aikaisemmin

Helsingin Sanomat, Aamulehti, Turun Sanomat, Etelä-Suomen Sanomat, iltapäivälehdet, koko oikeiston massiivinen tiedotusorganisaatio on julistanut, että hallitus pienentää kuntien valtionosuuksia 631 miljoonalla eurolla. Syyllinen on valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, tietenkin, koska hän on sosiaalidemokraatti ja koska porvarien ikiomalla pääministerillä Jyrki Kataisella ei muka ole minkäänlaista sananvaltaa tässä asiassa.

Totuus on kuitenkin aivan toisenlainen. Joka neljäs vuosi tehtävä kustannustason tarkistus tehdään nyt, ja sen tiedetään kasvattavan kunnille ohjautuvaa rahamäärää ensi vuonna 420 miljoonaa euroa. Lisäksi yhteisöveroon tehtävä jakomuutos lisää kuntien tuloja arviolta noin 300 miljoonaa euroa. Yhteensä siis lisäystä 720 miljoonaa euroa. Kun tästä vähennetään nuo 631 miljoonaa, jää plussan puolelle 89 miljoonaa euroa.

Lisäksi kunnat tulevat saamaan ensi vuonna myös valtionosuuksiin lakisääteiset indeksikorotukset. Summista en tiedä.

Ensi vuonna tulee muutos verotulojen tasausjärjestelmäänkin, kun kiinteistövero poistuu järjestelmästä. Tämä aiheuttaa joissakin kunnissa menetyksiä, joissakin vähennyksiä.

Kuntatalouden ykkösekspertti Heikki Helin, tule apuun ja kerro vielä tarkemmin, paljonko kunnat saavat ensi vuonna rahaa valtiolta enemmän kuin tänä vuonna.

kari.naskinen@gmail.com