perjantai 5. elokuuta 2011

Turun Mike Hammer petraa vähän

Sarjaelokuvamuotoisen Vareksen toinen tämän vuoden leffa Sukkanauhakäärme on parempi kuin edellinen, Huhtikuun tytöt. Juoni etenee tällä kertaa jämäkästi, eikä siinä haahuilla sekavasti kuten edellisessä osassa. Tosin Kakolasta pakenavan vangin liittäminen itse tarinaan on väkinäinen. Haahuilua sen sijaan on Turun Mike Hammerin eli Jussi Vareksen työ yksityisetsivänä. Tälläkin kertaa asiat ratkeavat vähän niin kuin vahingossa, eikä todellisen tutkimustyön tuloksena.

Sukkanauhakäärme on joka tapauksessa sujuva juttu. Alku tempaa mukaansa hyvin perinteisellä tavalla. Vankilassa valmistelee pakoaan vaarallinen kuritushuonevanki Torsten Rapp, toisaalla menestynyt varatuomari Pauli Kontio palkkaa Vareksen hoitamaan vaimonsa uskottomuuteen liittyvää asiaa. Jännite säilyy hyvin, mutta tempo on aika hidas.

Antti Reini nimiroolissa tekee edelleen pätevää työtä. Reijo Mäen kirjoja paljon lukeneet sanovat, että alkuperäinen Vares ei ole tällainen, mutta turha on niputtaa kirjoja ja elokuvia yhteen.

Myönteistä näissä uusissa Vares-elokuvissa on, että turhaa väkivaltaa ei paljon ole – sen verran toki, mitä rikoselokuvissa pitääkin olla. Turhaa pussailuakaan ei juurikaan ole. Ulkomaisista dekkarielokuvista Varekset poikkeavat siinä, että turkulainen Jussi Vares tekee aina tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa.

Mutta mikähän se sukkanauhakäärme on, kerran se ohimennen mainitaan, mutta en päässyt jyvälle.

Kiva on myös, että näitä elokuvia tehdään sellaisilla näyttelijöillä, joiden naamat eivät ole liian kuluneita. Ei ole Hannu-Pekka Björkmania, Kai Lehtistä eikä Outi Mäenpäätä. Harvemmin nähtyjä näyttelijöitä ovat tällä kertaa mm. Laura Elo, Katja Kiuru, Pete Manninen, Juho Markkanen, Rebecca Viitala, Ilkka Villi, Vesa Wallgren ja Ari Wirta. Tuttuja kasvoja Vares-elokuvista ovat Ilkka Heiskanen, Maria Järvenhelmi, Matti Onnismaa, Jasper Pääkkönen ja Eppu Salminen. Lisäksi yhdessä "roolissa" on Turku, hyvää kuvausta.

Kaksi tänä vuonna valmistunutta Varesta on ohjannut rutiinilla vanha tekijä Lauri Törhönen. Ei mitään elokuvahistorian merkkipaaluja, mutta tulevat vuosien saatossa saamaan paljon katsojia televisio-ja dvd-esityksissä. Kaksi seuraavaa jaksoa Pimeyden tango ja Uhkapelimerkki tulevat elokuvateattereihin ensi vuoden tammikuussa ja huhtikuussa, myös Törhösen ohjaamina. Suomensuotsalaisen Anders Engströmin ohjaama Kaidan tien kulkijat tulee kinoihin elokuussa 2012.

Engströmin Vares – Pahan suudelma on tähän mennessä tehdyistä paras, ja se on saanut jo 205 000 katsojaa, suomalaisten elokuvien kärjessä tänä vuonna. Ensi viikolla se esitetään myös Finnfest-tapahtumassa San Diegossa.

kari.naskinen@gmail.com