tiistai 23. elokuuta 2011

Lahden Namika jätti salivuokrat maksamatta ja käytti rahat amerikkalaisten pelaajien hankkimiseen

Lahdesta Kotkaan muuttanut koripallomies Tomi Tiilikainen käyttää termiä talousdoping, kun hän käsittelee blogissaan (22.8.) Lahden Namikan vuokrarästejä. Aikaisemmin samaan vilppiin ovat syyllistyneet ainakin myös Torpan Pojat (Helsinki) ja Lappeenrannan NMKY. Kilpaurheiluseuran talousdopingissa on kysymys siitä, että seurat ovat saaneet etua kilpailijoihinsa nähden jättämällä velvoitteitaan hoitamatta.

Lahden Namika voitti koripallomestaruuden 2009, mutta sen seurauksena Namikalta jäi muhkeat vuokrarästit Lahden urheilutalosäätiölle.

"Jos vuokrat olisi maksettu, olisiko Namika pystynyt pitämään niin montaa suomalaista ammattilaispelaajaa tai kolmea jenkkiä joukkueessaan tuolla kaudella? Vuokrien maksamatta jättämällä Lahti sai pelikentällä etua verrattuna niihin seuroihin, jotka hoitivat vastaavat maksunsa kunnialla", kirjoittaa Tiilikainen.

Viime kaudella tilanne oli samanlainen. Namikan pelit sujuivat surkeasti, minkä takia tänne jouduttiin kauden aikana kuskaamaan kymmenkunta ulkomaalaista pelaajaa. Niinpä vuokrarästejä on nyt 26 000 euroa, koska rahaa meni älyttömästi pelaajien matka-, asumis- ja palkkakuluihin. Tämän talousdopingin ansiosta Namika kuitenkin säilyi sarjassa.

Urheilutalon lisäksi Namika on velkaa Lahden kaupungille 20 000 euroa koulujen salivuoroista.

Lahden kaupunki sponsoroi Lahden Namikaa 50 000 eurolla vuodessa. Tuon sponsorisumman maksaja on kaupungin omistama Lahti Energia Oy.

kari.naskinen@gmail.com