maanantai 24. tammikuuta 2011

Osmo Soininvaara ei vaihteeksi olekaan kuntaliitosten kannalla

Kun Osmo Soininvaara yritti selvitysmiehen ominaisuudessa järjestää kuntaliitoksia Lahden seudulla, hänen vaihtoehdottomuutensa hämmästytti. Kun liitoksista ei alkanut tulla mitään, haukkui Soininvaara vastahangasassa olleet tyhmiksi. Nyt Soininvaaran tuuliviiri on kääntynyt. Pääkaupunkiseudulle hän ehdottaa ns. aluekuntamallia.

Tässä mallissa nykyiset kunnat säilyisivät juridisina yksikköinä ja pitäisivät pääosan omaisuudestaan. Yhteisiä tehtäviä varten perustetaan "aluekunta", jonka hoidettaviksi annettaisiin yleiskaavoitus, asuntopolitiikka, liikennekysymykset, toisen asteen koulutus ja terveydenhuolto. Verot menisivät joko suoraan aluekunnalle, joka jakaisi niistä osan peruskunnille, tai ne menisivät peruskunnille, jotka tilittäisivät niistä osan aluekunnalle samaan tapaan kuin Kainuussa tilitetään osa tuloista maakunnalle. Jälkimmäisessä tapauksessa peruskunta voisi määrätä veroprosentin vapaasti eli periä enemmän veroja, jos haluaa parempia palveluja.

Tätä mieltä Soininvaara on nyt blogissaan 15.1. Jos hän olisi puhunut tällaisista asioista Päijät-Hämeessä, tilanne olisi ollut aivan toisenlainen kuin viime vuonna, jolloin Soininvaara vain pahensi yhteistyökuvioita Lahden seudulla.

Soininvaara kirjoittaa, että pahin ongelma pääkaupunkiseudun kuntarakenteessa on kilpailu hyvistä veronmaksajista.

"Asian masentavin puoli on pyrkimys työntää kalliit, siis paljon palveluja tarvitsevat asukkaat naapurikuntaan", sanoo Soininvaara.

"Ilman tätä talouskilpailua kunnat varmaankin pystyisivät sopimaan myös maankäytöstä ja terveestä yhdyskuntarakenteesta. Sopimukseen on mahdoton päästä vapaaehtoisesti, kun edut ovat vastakkaiset. Jotta en syyttäisi naapureita kerron, että tämän takia Helsinki kaavoittaa pientaloja paikkoihin, joihin aivan ehdottomasti pitäisi kaupunkirakennetta ajatellen kaavoittaa kerrostaloja."

Jos yhteistyöhanke Helsingin metropolialueella ajaa karille, on siitä Soininvaaran mukaan seurauksena avoin taloussota kolmen kaupungin kesken, siis raju kilpailu hyvistä veronmaksajista.

kari.naskinen@gmail.com