keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Lahden kaupunginteatteri ylittää riman

Lahden kaupunginteatterin päänäyttämöllä on rima asetettu nyt niin matalalle, että sitä ei voi alittaa. Pakko siis sanoa, että rima ylittyy näytelmässä Kalenteritytöt. Kysymys on niin ala-arvoisesta huumorista, että itkettää. Veronmaksajana ihmettelen, miksi kaupungin taidelaitoksessa pitää esittää sitä kaikkein huonointa "viihdettä", mitä televisiosta tulee jatkuvasti ja on kaikkien nähtävissä. Korkeintaan voisin ymmärtää, jos tämä näytelmä esitettäisiin Heinolan humppakesäteatterissa.

Kalenteritytöt perustuu muutaman vuoden takaiseen englantilaiseen elokuvaan, jolla puolestaan on jonkinlainen todellisuuspohjainen tausta. Niin tai näin, on tarina törppö. Keski-ikäiset ja vähän vanhemmat naiset päättävät tehdä nakukalenterin, jonka myyntituotto ohjataan sohvan hankintaan paikallisen sairaalan syöpäosastolle.

En ole typertynyt kammottavasta esityksestä sen alastomuuskohtausten takia, sillä niiden suhteen olen mieluumminkin asiantuntija, alkaen vuosikymmenten takaa Tirran strippariesityksistä. Teatteriin tuotuna tällainen puolivillainen pehmoporno ei kuitenkaan toimi kuin ääliöiden silmissä - vilahtaan siellä vähän tissinsyrjää, sen perusteella, mitä ensimmäisen puoliajan perusteella näin. Lisäksi jää kysymään, toimisiko näytelmä paremmin, jos siitä ei olisi tehty ylinäyteltyä farssia.

Kai seuraava projekti Lahden teatterissa on, että vaihdetaan lavalle miehet ja tehdään näytelmä elokuvasta Housut pois.

kari.naskinen@gmail.com