sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Eduskuntavaalit eivät edelleenkään ole pääministerivaalit

Etelä-Suomen Sanomien entinen varapäätoimittaja Jaakko Koskela väittää tämän päivän lehdessä muiden porvarien tavoin, että huhtikuun eduskuntavaalit ovat myös pääministerivaalit. Samalla Koskela tölvii demarien puheenjohtajaa Jutta Urpilaista, joka aivan oikein ja perustuslainkin perusteella on sanonut, että kysymyksessä eivät ole pääministerivaalit.

Jos Suomessa olisi tapana järjestää pääministerivaalit eduskuntavaalien yhteydessä, olisi eduskunta pitänyt viime vuosina hajottaa jo kaksi kertaa. Näin siksi, että "pääministerivaaleissa" valitut pääministerit ovat joutuneet lähtemään hallituksistaan kesken kauden, ensin Anneli Jäätteenmäki (kuva) ja sitten Matti Vanhanen. Tälläkin hetkellä pääministerinä on henkilö, jota ei tehtäväänsä ole valittu pääministerivaaleilla.

Jos samaa porvarileirin logiikkaa noudatettaisiin tasavallan presidentinn kohdalla, ei uusia vaaleja tarvitsisi järjestää, jos Tarja Halonen joutuisi kesken kautensa luopumaan virastaan. Seuraajan valitsisivat SDP:n puolue-elimet.

Miksi sitten halutaan korostaa eduskuntavaaleja pääministerivaaleina? Varsinkin Kokoomus haluaa muuttaa politiikkaa henkilöpolitiikan suuntaan. Nostetaan esille henkilöt, jätetään sivuun asiat. Tärkeintä on sliipattu, tukkageelille tuoksuva julkisuuskuva. Näin jää vähemmälle huomiolle se Kokoomuksen ajama politiikka, millä pyritään romuttamaan hyvinvointiyhteiskunta. Natoonkiin päästään liittymään kätevämmin, kun ei puhuta asioista, vaan ihmisistä.

kari.naskinen@gmail.com