tiistai 30. marraskuuta 2010

Puolueilla on eroa

Usein kuulee sanottavan, että mitä sitä kannattaa äänestää, kun ei niillä puolueilla mitään eroa ole. Lahden kaupunginvaltuuston eilinen talousarviokokous osoitti taas kerran, että kyllä eroja on, isojakin. Kun sosiaalidemokraattien esittämä 620 000 euron lisäys terveyspalvelujen budjettiin oli hyväksytty äänestyksen jälkeen, sanoi Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Juha Rostedt Lahden Radiossa, että määräraha tarkoittaa Lahden kaupungin tuottavuusohjelman ajamista vessasta alas. Demarien kanssa lisärahan puolesta äänestivät Vasemmistoliitto, Kristilliset, Keskusta ja Perussuomalaiset. Kokoomuksen kanssa samaa mieltä olivat vihreät.

Kokoomus ei tunnetusti hyvällä katso terveys- ja sosiaalipalvelujen järjestämistä julkisin varoin. Sen mielestä köyhät ja sairaat voisi vetää vessasta alas.
Kokoomus lähtee siitä, että kaikkien olisi itse vastattava itsestään, eikä verovaroin tulisi terveydenhoitoa järjestää ollenkaan. Kokoomuslainen markkinatalous on sitä, että pyritään yksityistämään kaikki. Tärkeintä on tuottavuus, se ajaa ohi hyvinvointipalvelujen.

Helsingissä Kokoomus ajaa voimakkaasti sosiaali- ja terveyspalvelujen yksityistämistä. Siellä on otettu käyttöön palvelusetelit sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kokoomus on perustellut tätä sillä, että ne luovat lisää markkinoita yksityisille palveluyrityksille. Seuraavaksi Kokoomus pyrkii avaamaan pään terveysasemien yksityistämiselle. Perusteeksi sanotaan, että terveyasemat eivät kaupungin hoitaminan toimi, mistä ovat todisteina pitkät jonot. Jonot kuitenkin johtuvat pitkään jatkuneesta alibudjetoinnista.

Palvelusetelit ovat seteliselkärankaisten porvarien silmänkääntötemppu. Eivät ne palveluita lisää. Ainoa mitä tapahtuu, on rahan siirtyminen julkisista palveluista yksityiselle sektorille. Siis veronmaksajien rahoja siirretään pavelusetelien muodossa yksityisten yritysten lihottamiseen. Jokainen palveluseteli vähentää kunnan palvelujen rahoitusta.

kari.naskinen@gmail.com