maanantai 22. marraskuuta 2010

Ei paskempi kaupunki

Metropolitan-oopperan ykkössopraanon Renée Flemingin konsertti Finlandia-talossa viime perjantaina päättyi klo 21.25. Kun olin ripeä, olin vaatenarikalla ensimmäisten joukossa, ja kotona Lahdessa lukaisin illan jääkiekkotulokset teksti-tv:stä jo klo 22.45. Taas kerran tuli mieleen, että Lahden paras ominaisuus on Helsingin läheisyys.

Samana iltana viime perjantaina veljeni Jyväskylästä oli Helsingissä teatterissa. Oli ottanut töistä vapaata, ja lisäksi piti jäädä Helsinkiin hotelliin yöksi. Ei sieltä kaukaa monta kertaa vuodessa viitsi Helsinkiin lähteä.

Helsinki on Suomen ainoa iso kaupunki. Siellä on kaikkea sitä muutakin, mitä Lahdessa tai Jyväskylässä tai Kuopiossa ei ole. Kulttuuri-, viihde- ja urheilutapahtumien osalta se on yliveto, samoin kaupalliset palvelut ovat Helsingissä ylivoimaiset Suomessa.

Jokin aika sitten kirjoitin otsikolla "Paska kaupunki" (7.10.) siitä, miten ihmiset ovat tyytymättömiä omiin kotikaupunkeihinsa, näin varsinkin Lahdessa. Ei kuitenkaan ole paskempaa asua Lahdessa, puolet halvemmalla kuin Helsingissä, ja käyttää hyväkseen kaikkia Helsingin etuisuuksia.

Vastaavanlainen tilanne on, kun asuu Asikkalassa tai Hollolassa tai Nastolassa. Lahden lähikuntien paras ominaisuus on Lahti. Muutama viikko sitten sanoin Sibeliustalossa vieressäni istuneelle puolitutulle asikkalalaiselle, että ette sitten liittyneet Lahteen, mutta eikös ole mukava käydä nauttimassa näistä meidän lahtelaisten aikaansaannoksista. Ei sanonut mitään, eikä sanonut väliajallakaan.

Vaikka ymmärtäähän tämän. En minäkään hyväksyisi, että Lahdesta tehtäisiin kuntaliitoksella osa Helsinkiä, vaikka Helsinkiä rakastankin. Kätevää on taas 2.12. hurauttaa Z-junalla Hartwall-areenan pysäkille alle tunnissa katsomaan Jokerien ja Pelicansin ottelua, ja helmikuussa tulee Finlandia-taloon maailman tämän hetken johtava Wagner-bassobaritoni Bryn Terfel.

Lahti on joka tapauksessa hyvässä nousussa, kuten Kuntalehden uusimmassa numerossa (18.11.) todetaan: "Lahti ja Pori ovat ainoat suuret kaupungit, jotka ovat pystyneet kääntämään negatiivisen maassamuuttokehityksen positiiviseksi 1990-2000-luvuilla. Lahden muuttovetovoima suhteessa muihin suuriin kaupunkeihin on parantunut jokaisen viisivuotikauden aikana vuoden 1989 jälkeen. Lahti on noussut jo neljänneksi vetovoimaisimmaksi kaupungiksi vuosina 2005-10."

kari.naskinen@gmail.com