sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Jari Tervo on huonompi kuin Susan Ruusunen

Jari Tervon näytelmä pääministeri Matti Vanhasesta on huono. Helsingin kaupunginteatterissa esitettävä Koljatti on niin puhtaasti pelkkää pieru-kakka-känniläishuumoria, että se soveltuisi parhaiten kaikkein typerimmällä tavalla pyöritettävien kesäteattereiden ohjelmistoon. Näytelmä on läjä sketsejä, sisällöltään niitä kaikkein kuluneimpia, joita Vanhaseen on yhdistetty. Koljatista puuttuu kokonaan se nokkeluus ja älykäs oivaltavuus, mistä Tervo tähän asti on tunnettu.

Tervon kirjaa en ole lukenut, mutta siitä dramatisoitu näytelmä on huonompi kuin Susan Ruususen pääministeristä kirjoittama kirja.

Helsingin Sanomien arvostelun otsikko oli, että "Koljatin mediakritiikki puree". Ei pure. Päinvastoin voi kritisoida Tervoa, joka Vanhaseen tarttuessaan on alentunut kaikkein halpamaisimpaan iltapäivälehtityyliin. Vaikka mihinkäs Tervo karvoistaan pääsisi, entinen Ilta-Sanomien toimittaja.

Muutenkaan näytelmä ei ole pätkääkään kriittinen. Kahden tunnin näytelmän aineistosta saisi ehkä puristettua puolen tunnin tv-sketsiohjelman, mutta sen nähtyään katsojat joutuisivat toteamaan, että kyllä Iltalypsy ja Itse valtiaat sentään olivat jotakin tämän rinnalla.

Edes taitava näyttelijä Antti Virmavirta (kuva) ei pelasta näytelmää. Hassua jopa se, että Virmavirran puhe pääministeri Pekka Lahnasena muistuttaa enemmän Seppo Kääriäistä kuin Matti Vanhasta.

Näytelmää katsoessa oli vaivautunut olo. Ei kuitenkaan pätkääkään Vanhasen puolesta, sillä Vanhasta Tervo ei osaa loukata. Vanhanen oli totaalisen epäonnistunut pääministeri kahdessa epäonnistuneessa hallituksessa; olisi luullut, että Tervo olisi tästä saanut ainekset kunnolliseenkin revitykseen.

kari.naskinen@gmail.com